Vajinal Enfeksiyonlar
Kadın genital bölgesinde ortaya çıkan problemler arasında vajinal enfeksiyonlar da bulunuyor. Özellikle vajina bölgesinde görülen akıntı, tahriş, koku ve kaşıntı şikayetleri vajinal enfeksiyonların varlığını gösterir. Kadınlarda çok çeşitli nedenlere bağlı olarak enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Özellikle vajinanın dış etkenlere açık olması, cinsel ilişki, alerjenler, ped kullanımı gibi birçok duruma bağlı olarak enfeksiyon görülebilir.
Vajina bölgesi tahrişe açık olduğu her durumda enfeksiyon şikayetleri yaşanacaktır. Genellikle enfeksiyonlar kendini akıntı şikayetleriyle ortaya çıkarır. Ancak doğal vajina akıntısı ile enfeksiyona bağlı akıntıyı iyi ayırt etmek gereki. Vajina bölgesinde doğal olarak yaşanan akıntı berrak, sarı ve beyaz renkte olur. Aynı zamanda doğal akıntılarda koku şikayetleri olmaz. Ancak enfeksiyona bağlı akıntılar aksine koyu sarı ve yeşil renkte olmaktadır. Aynı zamanda kötü koku ve akıntı eşlik edebilir. Ayrıca acı ve yanma hissi de bulunabilir. Vajinal enfeksiyon tanısı koyulduğunda tedavi ile müdahale edilmelidir.
Genital bölgede ortaya çıkan enfeksiyonlar çok farklı ajanlar sebebiyle gelişir. Vulva, vajen, rahim ağzı, fallop tüpleri, yumurtalıklar ve rahim kadın genital organlarını oluşturur. Enfeksiyonlar tedavi edilmediği durumlarda iç genital organlara da yerleşerek ciddi problemlere yol açabilirler. Doğum, düşük, cerrahi operasyonlar ve yanlış hijyenik uygulamalar enfeksiyon riskini arttırır.
Genital Enfeksiyonlar Nelerdir?
Virüslerin neden olduğu enfeksiyon çeşitleri şöyledir;
Siğil
HPV virüsü tarafından oluşan, vulva ve vajende çıkan yapılardır. Tedavi edilmezse hızla yayılım gösterebilir. Yakma, cerrahi işlem ve kremler ile tedavi yapılır. Ancak tekrar çıkabilir. Cinsel ilişki ve temasla bulaşır.
Uçuk
Herpes simpleks virüsü sebebiyle oluşur. Ağrılı enfeksiyona yol açabilir ve temas ile bulaşır. Virüs vücutta yer alsa da uzun yıllar kadınlarda uçuk görülmeyebilir. Özellikle gebelikte ve bağışıklığın düştüğü durumlarda görülür.
Bartholin Absesi
Genital kayganlığı sağlayan bezler olan bartholinde ortaya çıkan enfeksiyondur. Ağrı şikayetiyle kendini gösterir ve kısa sürede abse boşaltılmalı ve antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.
Vajinitler
Vajenin dış ortama açık olması, cinsel ilişki, alerjenler, pedlere bağlı tahriş gibi durumlara bağlı ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Akıntı mevcuttur. Doğal akıntısından kokulu ve farklı renkte olması ile ayırt edilir.
Mantar
Antibiyotik kullanan hastalarda, gebelik döneminde, diyabet hastalarında daha sık görülür. Akıntının karakteri peynir kesiği şeklindedir. Sıklıkla kaşıntı akıntıya eşlik eder ve tedavisinde ilaç, fitil, krem tedavisi uygulanabilir.
Bakteriyel Vajinozis
Gadneralla vajinalis ajanı sebebiyle oluşan kötü kokulu enfeksiyon türüdür. Cinsel birliktelik sonrası kokuda artış olur ve antibiyotik tedavisi uygulanır.
Trikomonas Vajiniti
Yeşil ve kötü kokulu bir vajinittir. Acı hissi verir ve antiparazitik ilaçlar ile tedavisi yapılabilir.
Rahim Ağzı Enfeksiyonları
Genel olarak belirti vermez ve jinekolojik muayene sırasında kendini belli eder. Akıntı, bel ve kasık ağrısı, ilişkiden sonra lekelenme ve cinsel ilişki sırasında ağrıyla da ortaya çıkabilir. Çeşitli mikroorganizmalara bağlı oluşabilir.
Klamidya Enfeksiyonları
Cinsel yolla geçen hastalıklardan biridir. En yaygın vajinal enfeksiyonlar arasında bulunur. Bu hastalıkla sarı renge sahip kokusuz bir akıntı veya lekelenme şeklinde kanamalar olur. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ağrı şikayeti yaşanır. İlerleyen dönemde fallop tüpleri yapışıklık ve tıkanıklıklarına sebep olabilir. Bu durum gebe kalmada zorluklara yol açabilir. Gebelikte olursa erken doğum riski vardır.
Gonore Enfeksiyonu
Cinsel yolla geçer. Vajinal akıntı, bel ağrısı ve düzensiz lekelenme ile belirti verebilir. Enfeksiyon kan yolu ile yayılırsa daha tehlikeli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Tedavi sürecinde antibiyotik kullanılır.
Rahim İçi İltihabı
Endometriyum olarak da bilinen rahim iç tabakasında görülen iltihaptır. Normal şartlarda rahim ağzı salgıları, asidik ortam sayesinde ve her ay yenilenmesi ile enfeksiyonlara karşı doğal olarak bir direnci vardır. Doğum, erken su gelmesi, rahim içi operasyonları, rahim içinde araçlar düşük gibi durumlarda yaşanabilir.
Pelvik Enflamatuvar Hastalık
Yumurtalıklar, tüpler, rahim ve çevrelerinde yer alan yumuşak dokularda olan enfeksiyonların genel adıdır. Genel olarak birden fazla mikroorganizma ile birlikte ortaya çıkar. Genellikle enfeksiyon alt genital sistemde başlar ve yukarı doğru yayılımla devam eder. Nadir vakalarda kan yoluyla yayılımda görülebilir.
Toksik Şok Sendromu
Adet döneminde yanlış vajinal tampon kullanımı olan kadınlarda daha sık görülür. Çok nadir bir hastalık olmasına karşın oldukça tehlikeli ve ölümcüldür. Vajinal tampondaki birikmiş kan, bakterilerin beslendiği ve ürediği bir alan olur. Burada bakteriler çoğalarak kana karışır ve tüm vücuda yayılıp hızla şiddetlenerek multiorgan yetmezliklerine kadar gidebilir.
Vajinal Enfeksiyonlar Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinal enfeksiyonlar için öncelikle tanı koymak gerekir. Uzmanlar tarafından koyulan tanıya özel bir tedavi planı hayata geçirilir. Öncelikle enfeksiyon türü, hastanın genel sağlık durumu, enfeksiyonun boyutu gibi birçok unsur dikkate alınır ve daha sonra tedavi planı uygulanır.
Vajinal enfeksiyonlar genellikle vajinal ovül, antibiyotik ve krem tedavisi ile geçer. Ancak bazı vakalarda ilaçlar yeterli olmayabilir. Bu durumda cerrahi işlem yapılması gerekir. Vajinal enfeksiyonların öncelikle nedeni ve hastada ortaya çıkardığı etki araştırılmalıdır. Bunun sonucunda kişiye özel bir tedavi planı ile süreç belirlenir. Çok kısa bir süre içinde tedavi uzman bir kadro ile yapılabilir.
Bazı enfeksiyonlar daha sonra tekrar edebilir. Bu yüzden bazı enfeksiyonlardan sonra hastanın belli aralıklarla takip edilmesi gerekebilir. Bu sorunlara karşı hasta her zaman doktorun söylediklerine dikkat etmeli ve vajinal bölgenin hijyenine önem vermelidir.
Vajinal enfeksiyonlar tedavisi için hemen bize ulaşın ve kliniğimizden destek alın.