Rutin Gebelik Takibi İstanbul

Gebelik takibi hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için rutin olarak yapılmalıdır. Rutin gebelik takibi gebelik döneminin başından başlar ve doğum sonrası sürece kadar devam eder. Bu süreçte gebelik yaşını tespit etme, anne adayı ile bebeğin sağlık durumunu değerlendirme gibi işlemler yapılır. Aynı zamanda anne adayı ve bebeğe göre gebe bakım planı oluşturulur.  Gebelik süreci boyunca anne adayı bilgilendirilir.

Tüm bunlara ek olarak gebelik döneminde ortaya çıkabilecek sorunlara yönelik önceden önleyici uygulamalar hayata geçirilir. Aynı zamanda mevcut sorunlarla ilgili hemen tedavi planı uygulanır. Kısaca rutin gebelik takibi gebelik boyunca düzenli olarak yapılan kontroller olarak nitelendirilebilir.

Gebelik süreci boyunca hem anne adayı hem de bebek kadın doğum uzmanı tarafından takip edilir. Bu süreçte kontroller belirli zamanlarda yapılırken bazı durumlarda acil olabilir.  Anne adayı ve kadın doğum uzmanı her zaman iletişim halinde kalır. Temel amaç bebeğin sağlıklı gelişimi ve anne adayının konforlu bir gebelik süreci yaşamasıdır.

Rutin Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Her anne adayı gebelik döneminde bir sağlık kuruluşu ve bir kadın doğum uzmanı tarafından süreç boyunca izlenir. Gebelik planlaması yapıldığı anda hemen muayenelere başlanır. Gebelik döneminde anne adayının mevcut hastalıkları hamilelik sürecine etki edebilir. Bunun dışında gebelikle ilgili ya da farklı konuda sorunlar varsa hemen araştırmalar yapılır. Rutin gebelik takibinde ve gebeliğe hazırlık için de tıbbi tedaviler planlanır. Aynı zamanda hem anne hem de baba adayı gebelik hakkında bilgilendirilir. Bu süreçte anne adayının gebeliği sağlıklı şekilde sürdürmesi sağlanır.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı rutin gebelik takibi ile ilgili bazı uygulamalar belirlemiştir. Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi ışığında gebelik döneminin ilk 14 haftasında ilk takip yapılır ve doktor takip sürecinde hastaya ortalama 30 dakika zaman ayrılır. Anne adayının ilk takibi 14. haftadan önce yapılmalıdır. Tabii bazı anne adayları 14. hafta sonrasında da kontrole gidebilir. Bu durumda ne olursa olsun ilk takip olarak kabul edilir ve işlem yapılır.

İlk Rutin Gebelik Takibi Nasıl Olur?

Gebeliğin ilk 14 haftası içinde yapılan takip sürecine ilk rutin gebelik takibi adı verilir. Bu aşamada anne adayından iletişim bilgileri, kişisel bilgileri, soy geçmişi, anne adayının mevcut hastalıkları, geçmiş dönemdeki kadın doğum hastalıkları ile ilgili bilgileri alınır. Tüm bilgiler titizlikle kadın doğum uzmanı tarafından kayıt altına alınır.

Daha sonra anne adayı ve bebek için fizik muayene yapılır.  Fizik muayenede anne adayının gebeliğe başlangıçta boy, kilo,  kan basıncı ve nabız değerleri gibi detaylara bakılır. Aynı zamanda anne adayında genel bir fizik muayene ve kadın doğum muayenesi yapılır. İlk değerlendirmede bazı özel laboratuvar tetkikleri de yapılmalıdır.

Bu süreçte anne adayından idrar testi, kan testi,  açlık kan şekeri gibi tahliller istenir. Aynı zamanda kromozomal anöploidi tarama testleri yapılır. Yani bu testler bebekte kromozomal bir bozukluk olup olmadığına yönelik yapılan uygulamalardır. Gebeliğin 11-14 haftası arasında kombine test yapılabilir. Bu testler uygulanmadıysa 16-20 haftalar arasında üçlü ve dörtlü test yapılabilir.

Elde edilen laboratuvar sonuçlarına göre de anne adayına ve bebeğe özel rutin gebelik takibi ve tedavi süreci başlar. Anne adayında demir eksikliği varsa 16. haftadan sonra demir tedavisi uygulanır. Anne adayına 12 hafta tamamlandığı andan itibaren D vitamini takviyesi önerilir. Aynı zamanda gerekli olursa tetanoz ve hepatit B bağışıklığı da gerçekleştirilir. Anne adayında 2. ve 3. trimester yani ikinci ve üçüncü üç aylık süre grip mevsimine geliyorsa grip aşısı uygulanır. Bir enfeksiyon belirlendiği anda hemen gerekli tedavilere başlanır.

İkinci Rutin Gebelik Takibi Nasıl Olur?

Bu süreçte ilk rutin gebelik takibi sürecinde ortaya çıkan şikayetlere ve gelişim sürecine yönelik incelemeler yapılır. Öncelikle kilo alımı olduğu için tekrar fiziki muayene yapılır. Anne adayının tam idrar testi, tam kan sayımı testi, şeker yükleme testi (OGTT) yapılır. Aynı zamanda obstetrik ultrasonografi uygulanır.

İkinci rutin gebelik takibi 18-24 haftalar arası için kullanılır. Bu süreçte anne adayına demir ve D vitamini takviyesi başlatılır. Aynı zamanda tetanoz bağışıklaması yapılır. İlaç desteği de gerekli durumda uygulanır. İlk takip sürecindeki değerlendirmelere tekrar bakılır. Çiftlere gebelik süreci ile ilgili danışmanlık ve bilgilendirme sağlanır.

Üçüncü Rutin Gebelik Takibi Nasıl Olur?

İlk iki gebelik rutin takip sürecinden sonra üçüncü rutin gebelik takibi işlemlerinde ilk iki incelemede yapılan sonuçlara bakılır. Üçüncüde ise öncelikle ödem ve meme muayenesi titizlikle yapılır. Tam idrar, tam kan sayımı gibi testler tekrarlanır. Aynı zamanda genel durumu değerlendirmek için biyokimyasal testler tekrar yapılır. Anne adayında demir ve D vitamini takviyesi henüz başlamadıysa başlatılır. Tetanoz bağışıklanması olmadıysa tetanoz aşısı uygulanır.

Üçüncü rutin gebelik takibi 28-32 haftalar arasını ifade ediyor. Bu süreçte anne adayına bebek hareketleri hakkında bilgi verilir. Aynı zamanda doğum süreci hakkında, anne sütü ve emzirme önemi hakkında bilgiler verilir. Buna ek olarak doğum sonrasında aile planlaması hakkında bilgilendirmeler de yapılır.

Son Gebelik Rutin Takibi Nasıl Olur?

Gebeliğin 36-38 haftaları arasında yapılan takibe son gebelik rutin takibi adı verilir. Bu aşamada anne adayında özellikle meme muayenesi tekrar edilir. Aynı zamanda ek olarak pelvik değerlendirme yapılması da önemlidir. Bu süreçte pelvik yapıların vajinal doğuma uygun olup olmadığına bakılır. Bu süreçte vajinal muayene yapılır.

Bu hafta içinde de danışmanlık kapsamında bebek hareketlerinin önemi üzerinde durulur.  Daha sonra doğumun başlama belirtileri ve doğum yöntemleri hakkında anne adayına bilgiler verilir.