Riskli Gebelik Takibi İstanbul

Her çift için çocuk sahibi olmak doğal bir süreç olarak değerlendirilir. Bu doğal süreçte beklenen anne adayının gebelik sürecinde her şeyin yolunda gitmesi ve doğum sürecinin sağlıklı bir şekilde  tamamlanmasıdır. Daha sonra bebek sağlıklı bir şekilde dünyaya “merhaba” der. Ama her anne adayında gebelik süreci sorunsuz olarak ilerlemez.  Bazı gebelik süreçlerinde belli başlı riskler olabilir.

Riskli gebelik anne adayı ya da bebeği etkileyecek bir problem olması olarak tanımlanabilir. Riskli gebeliklerde rutin gebelik takibi sürecinde farklı bir yol izlenir. Riskli gebelik takibi yapılırken kadın doğum uzmanı, dahiliye uzmanı, diyetisyen endokrinoloji uzmanı, çocuk cerrahisi, yenidoğan uzmanı, genetik uzmanı, perinatolog gibi farklı uzmanlık alanları mevcut riske göre süreçte görev alır.

Perinatolog, anne ve bebeği perinatal dönem ismi verilen doğum öncesinde ve doğum sonrasındaki dört haftalık dönemde takip eder. Bu süreçte anne adaylarına yönelik gerekli testler planlanır. Anne adayında gebelik öncesi belirli hastalıklar ya da gebeliğe bağlı görülen bazı problemler riskin oluşmasında etkili olur.

Riskli gebelikler bazı vakalarda hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını ve hayatını tehdit edebilir. Bu yüzden de anne adayı ve bebek bu süreçte yakından takip edilir. Bazı gebelikler normal olarak başlasa da daha sonradan gelişen durumlarda riskli gebelik ortaya çıkmasına yol açabilir.

Riskli Gebelik Neden Olur?

Bir gebeliğin riskli veya yüksek riskli gebelik olarak değerlendirilebilmesi için bazı temel noktalar vardır. Öncelikle anne adayının 18 yaşından küçük olması ve 35 yaş üzerinde olması gebelikteki komplikasyon olasılığını arttırır. Bu durumlarda gebelikte risk görülür. Gebelikte düşük veya bebekte genetik bozukluklar görülme olasılığı 40 yaş üzerinde artar. Bu yüzden anne yaşı riskli gebelik takibi için önemli bir veridir.

Anne adayının gebelik öncesindeki bazı rahatsızlıkları da gebelikte risk oluşturabilir. Hamilelikten önce hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek ve akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve otoimmün hastalıklar bu gruba girer. Aynı zamanda anne adayının daha önceki gebeliklerinde düşük yapmış olması ve ailede genetik hastalık öyküsü olması da risk durumunu arttırır.

Çok düşük sebeple de olsa riskli gebelik için ekonomik ve sosyal şartların kötülüğü de dikkate alınır. Anne adayının yeterli beslenememesi, bakımı ve takibinin doğru yapılamaması da riskli gebelik oluşturabilir. Bu durumda da riskli gebelik takibi yapılması çok önemli bir detaydır.

Gebelikte Anne Adayı Riskleri Nelerdir?

Gebelikte anne adayı kaynaklı riskler çok yaygındır. Öncelikle anne adayının yaşı riski gebelik takibinde çok önemlidir. Anne adayı 18 yaşından küçükse adölesan gebede gebelik ve doğum sonrası problem yaşanma olasılığı yüksek olur. Aynı zamanda ilerleyen yaş da gebelik için risk unsurudur. Anne adayında 35 yaşı aşan gebeliklerde düşük vakası, tansiyon yüksekliği, gebelik şekeri, bebekte kromozom anomali olma riskleri daha yüksek olur.

Anne adaylarının aşırı kilo problemi de gebelik için bir risk oluşturur. Anne adayının aşırı kilolu olması gebelik tansiyonu için risk faktörüdür. Aynı zamanda gebelik zehirlenmesi adıyla bilinen preeklampsi riski de fazladır. Anne adayının kalp ve akciğer hastalıkları, karaciğer ve böbrek hastalıkları, epilepsi ve diğer tüm sistemik hastalıkları da riskli gebelik takibi gerektirir.

Gebelikte ortaya çıkan enfeksiyonlar da anne adayı ve bebek için riskli oluşturabilir. Özellikle viral enfeksiyonlar önemli bir risk faktörüdür.  Anne adaylarının daha önce geçirdikleri ameliyatlara da dikkat etmek gerekir.  Özellikle rahim operasyonları anne adayı için takip edilmesi gereken durumlardır.

Gebelikte Bebek Riskleri Nelerdir?

Gebelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi en önemli durumdur. Bebek için de bazı riskli gebelik takibi yapılması gereken durumlar olur. Özellikle bebeğin 4500 gramdan yüksek olması doğum sürecinde bazı problemler oluşturur.   Aynı zamanda bebeğin yeterli kilo alamamış olması da bir risk faktörüdür.  Bebekte sağlıklı gelişim için anne adayından yeterli kan akımı olması gerekir. Kan akımı problemlerinde bebek yeterli oksijenasyon ve gelişim gösteremez.

Gebelikte riskli gebelik takibi gerektiren diğer durum bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının az veya çok olmasıdır. Bu durum farklı rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Aynı zamanda bebekte görülen koromozoma bağlı ya da genetik hastalıklar da gebeliği riskli olarak değerlendirmeye yol açar.

Gebelikte Plasenta Riskleri Nelerdir?

Gebelikte plasenta riskleri de bulunuyor.  Normal gebeliklerde plasenta rahim duvarına yüzeysel olarak yapışır.  Plasenta aşağıya yerleşirse doğum kanalının girişini kapatır. Bu durum plasenta previa olarak isimlendirilir. Bu durumda ileri gebelik haftalarında spontan kanama şikayetleri olabilir. Plasenta yapıştığı bölümden erken ayrılabilir (plasenta dekolmanı). Bu durumda bebeğin ve anne adayının hayatını tehlikeye atacak kanamalar yaşanabilir.

Normal şartlarda plasenta rahim duvarına yüzeyel şekilde yapışır. Ancak bazı gebeliklerde rahim duvarına derin bir şekilde yapışabilir. Bazı anne adaylarında rahim duvarını geçerek komşu organlara yapışması da görülebilir. Özellikle plasentanın mesaneye bağlanması vakaları daha yaygındır. Bu durum plasenta anomalileri olarak tabir edilir. Bu durumda plasentada ayrılma vakaları olmasa da doğum ve sezaryen doğum sonrası tehlikeli kanamalar görülebilir.

Riskli Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Riskli gebelik takibi rutin gebelik takibinden biraz daha farklı olur. Öncelikle anne adaylarının gebelik planı öncesinde muayene olması istenir. İlk doktor ziyaret 6-8 hafta arasında olur. İlk 28 hafta 4 hafta aralıklarla doktor muayenesi olur. 28-36 hafta arasında bu periyot 2 haftaya düşer. İlerleyen dönemde her hafta doktor muayenesi önerilir. Riskli gebelik takibi için doktor ziyareti daha sık olmalıdır.

Gebelik süreci başında anne adayı öyküsü, fizik muayenesi ve laboratuvar testlerine göre risk belirlenir. Daha sonra bebeğe yönelik ayrıntılı ultrason, ikili tarama testi gibi uygulamalarla bebeğe yönelik risk faktörlerine bakılır.

Tüm bu incelemeler sırasında ortaya çıkan riskli gebelikte ya da önceden anne adayına bağlı risk faktörleri bulunan gebeliklerde riskli gebelik takibi yapılır.