Rahim Filmi İstanbul (HSG)

Rahim filmi (HSG) baba adayının spermi ile anne adayının yumurtasının buluşmasında görev alan tüpler ve rahim boşluğunun detaylı olarak incelenmesi için çekilen röntgen filmine verilen isimdir. Bu uygulama anne adayının rahim boşluğunu görüntüleme amaçlı kullanılan bir tanı yöntemidir.  Histerosalpingografi isimli bu yöntemde fallop tüplerinde ortaya çıkan tıkanıklık, darlık ve genişleme gibi durumlar saptanabilir. Amaçlarından biri de rahim şekli ve boşluğuyla ilgili anne adayında kalıtsal bir problem olup olmadığına bakmaktır. Aynı zamanda sonradan ortaya çıkan polip ve miyom oluşumları da incelenir.

Uygulama sırasında anne adayının rahim içine radyo-opak özel bir sıvı verilir. Daha sonra rahim içinin ve fallop tüplerinin röntgeni çekilir. Çekilen film üzerinden rahim ve tüpler detaylı olarak değerlendirilir. Uygulamada rahim içine verilen ilaçtan sonra alt karın bölgesi radyolojik olarak görüntülenir.  Bu uygulamanın adı histero anlamına gelen rahim, salpingo anlamına gelen tüpler ve grafi anlamına gelen görüntüleme kelimelerinin birleşiminden bir araya gelir.

Rahim Filmi Hangi Durumlarda İstenir?

Rahim filmi genel olarak infertilite yani kısırlık sürecinin araştırılmasında istenir. Anne adayında rahim içinde perde, myom, polip gibi oluşumların var olup olmadığı incelenir. Aynı zamanda rahim yapısı, rahim içi yapışıklık durumu ve tüplerdeki açıklık durumuna bakılır.  Anne adaylarında kontrast madde tüplerden geçerken fallop tüplerindeki hafif tıkanıklıklar açılabilir. Bu tanı yöntemi sayesinde 6 ay içinde gebelik başarısı artabilir.

Rahim filmi şu dönemlerde önerilir;

  • Çocuk sahibi olamayan anne adaylarının fallop tüplerinin tıkanık olup olmadığını saptamada
  • Kadınlarda tekrarlayan düşük vakalarında rahimde olabilecek yapısal bozuklukların araştırılmasında
  • Daha önceden küretaj geçiren veya rahim içi operasyonlarından sonra adet kanamaları azalan veya kesilen hastalarda rahim içi yapışıklık olup olmadığına bakmak için kullanılır.

Rahim filmi yani HSG kısırlık, tekrarlayan düşük, kanser, kapalı fallop tüpleri gibi tüm sağlık sorunlarının belirlenmesinde kullanılabilir. Bir kadında fallop tüpleri kapalı olursa hamilelik olasılığı düşer. Rahim filmi, hamileliğe engel bir durum olup olmadığına bakmak için kullanılır. İnceleme sonucunda planlanan tedavi ile anne adayının gebelik olasılığı arttırılır.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi özel bir röntgen filmidir. Çekim işleminden önce kadın röntgen masasına uzanarak bacaklarını kendine doğru toplar.  Doktor da jinekolojik muayene sırasında kullandığı spekulum isimli aleti vajina içine yerleştirir. Daha sonra vajina ve rahim ağzı özel bir solüsyon ile temizlenir. Ardından rahim ağzı bir alet ile tutulur ve rahim düz pozisyona getirilir.

Bu süreçten sonra kadının rahim ağzına ince bir kateter yerleştirilir. Kateter üzerinden kadının rahim içine gerekli sıvı verilir. Daha sonra bu sıvı rahim ve tüplerden geçer. Bu süreç skopi ile takip edilerek film çekimi yapılır. Daha sonra anne adayına yerleştirilen tüm cihazlar sırasıyla toplanır ve rahim filmi çekimi tamamlanır. Rahim filmi çekimi ortalama 10 dakika kadar sürer. Söz konusu sıvı rahim içinden sonra tüplere ve ardından tüplerde tıkanıklık yoksa karın boşluğuna doğru yayılır. Bu sayede karnın alt bölgesi röntgen ile incelenebilir.

Rahim Filmi Ne Zaman Çekilmelidir?

Rahim filmi incelemesinde en doğru sonucu elde etmek için çekim zamanı çok önemlidir. Yani HSG öyle her zaman yapılacak bir uygulama değildir. Rahim filminin çekilmesi için en uygun zaman dilimi adet kanaması sonrasıdır. Adet kanamasından birkaç gün sonra bu uygulama yapılabilir. Bu süreç gebelik olasılığının olmadığı dönem olduğu için tercih edilir.

Anne adayında rahim içini incelemeye uygun rahim duvarı kalınlığı adet kanamasından sonraki birkaç gün içinde olur. İlerleyen günlerde ise rahim duvarı kalınlığı artar ve görüntü net olmaz.  Dolayısıyla uzmanların rahim içini değerlendirmesi zorlaşabilir.  Aynı zamanda hastanın adet kanaması varken enfeksiyon ve endometriozis hastalığı riskleri sebebiyle rahim filmi çekilmez.

Rahim Filmi Ağrılı Bir İşlem mi?

Gelişmiş bir inceleme metodu olan rahim filmi ağrısız bir işlemdir. Ancak uygulama sırasında kontrast madde olan sıvı tüplerden geçerken hafif düzeyde bir ağrı hissi olabilir. Bu ağrı çok düşük seviyede ve çok kısa sürelidir.  Hastaya HSG çekimi genel anestezi altında yapıldıysa bir acı veya ağrı hissi olmaz.

Yani HSG ağrısı kısa süreli ve kısmi bir ağrıdır. Hiçbir şekilde hastanın dayanamayacağı bir ağrı değildir. Ağrı hissi de kişiye göre değişiklik gösterebilir. Çekim sırasında kasılmaları engellemek adına ortalama 1 saat öncesinde ağrı kesici alınması önerilebilir.

Rahim Filminde Tüpler Kapalıysa Ne Yapılır?

Rahim filminin çekilme sebeplerinden biri de fallop tüplerinde tıkanıklık olup olmadığına bakmaktır. Tüplerin kapalı yani tıkanık olması durumunda kesin tanı için laparoskopi yapılmalıdır. Özellikle iki tüpte de gebeliğe engel olacak tıkanıklık varsa cerrahi operasyonla tüplerin açılması gerekir. Ancak kadınlarda farklı nedenlerle tüplerden sıvı geçmeyebilir.  Tek başına rahim filminin çekilememesi tüplerin tamamen tıkanık olduğu anlamına gelmez.

Rahim Filmi Yan Etkileri Var mı?

Rahim filmi hiçbir yan etki ve risk barındırmayan bir tanı yöntemidir. Nadir görülmekle birlikte bazı hastalarda alerjik reaksiyon görülebilir. Uygulama tamamen steril bir ortamda yapıldığı için enfeksiyon riski yoktur. Bu yüzden yan etkiler de yok denecek kadar az görülür.

Rahim filminden sonra kadınlarda lekelenme gibi çok az miktarda vajinal kanama görülebilir. Bu kanamalar kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer. Anne adayı inceleme sırasında kasılırsa sonrasında bir iki gün kasık ve bel ağrısı olabilir. Bu ağrılar da birkaç gün sonra  kendiliğinden ortadan kalkar.