Polikistik Over Sendromu İstanbul
Polikistik over sendromu adet düzensizliği, akne, saç dökülmesi gibi hiperandrojenizm’in yol açtığı semptomlar ve yumurtlama disfonksiyonuna bağlı bazen de infertilite ile karakterize bir hastalıktır. Yumurtalıklarda periferik yerleşimli çok sayıda foliküllerin olmasıyla birlikte görülebildiği gibi bu ultrason tanısı polikistik over sendromu tanısı koydurmaz bize. Aynı zamanda bu sendroma yakalanan kadınların kilosunda beklenmeyen artışlar görülür. Hormon dengesizliği vücutta birçok yerde tüylenme ve akne oluşumuna da yol açabilir.
Polikistik over sendromunda tanı koyulup önlemler alınmadığında karaciğer yağlanması, depresyon, hipertansiyon, uyku apnesi, diyabet gibi hastalıklar görülebilir. Aynı zamanda yumurtlama olmamasına bağlı fertilite problemleri de görülebilir. Genellikle hormon seviyelerini düzenlemeye yönelik tedaviler uygulanır. Hastalara spor yapmaları ve kilo vermeleri de önerilir.
Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Polikistik over sendromu özellikle ilk zamanlar belirti vermeyebilir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında belirli semptomlar görülmeye başlar. Belirtiler hastalara göre değişiklik gösterir;
- Ani bir şekilde sebepsiz kilo artışları
- İki adet kanaması arasında beklenmeyen ara kanamalar
- Korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması
- Vücutta belirli bölgelerde tüylenme şikayetleri
- Adet düzensizliği
- Ciltte sebepsiz lekelenmelerin görülmesi
- Saçların dökülmesi, saç tellerinin zayıf ve cansız görünmeye başlaması
- Sesin bir anda kalınlaşması
- Göğüslerde beklenmeyen küçülme veya büyümeler
- Adet dönemi olmamasına karşın yoğun göğüs hassasiyeti görülmesi gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Yukarda sıralanan semptomlardan biri görüldüğünde hemen bir uzmana başvurulması gereklidir.
Polikistik Over Sendromu Neden Olur?
Polikistik over sendromunun nedeni net olarak bilinmiyor. Ancak polikistik over sendromu rahatsızlığında bazı risk faktörleri bulunur. Bu sendromun genetik öykü ve çevresel bazı faktörlere bağlı görüldüğü düşünülmektedir. Çünkü polikistik over hastaları genellikle ailesinde polikistik over sendromu vakası olan kişilerdir.
Polikistik over sendromunda en bilinen risk faktörlerinden biri obezitedir. Çünkü kadınlarda yüksek kilolarda insülin direnci ortaya çıkar. Bir kişinin kanında insülin seviyesi arttığı anda vücut tepki olarak androjen hormonu sentezlemeye başlar. Bu durum kadınların vücudunda denge halinde olan hormonlarını olumsuz etkiler. Hormon dengesi bozulunca yumurtlama bozuklukları da görülür.
Polikistik over sendromunda diğer bir risk faktörünün ise kadınların zararlı kimyasallara maruz kalması olduğu düşünülmektedir. Kadınların tarım ilaçları, dioksin, fitoöstrojen, BPA; Bisfenol A,DBP gibi kimyasallara maruz kalması durumunda hormon dengesi bozulur. Bu da dolaylı olarak polikistik over sendromu gelişimini tetikleyebilir.
Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
Polikistik over sendromu tanısı için birden fazla değerlendirme yapılır;
Hasta Öyküsü: Öncelikle hasta öyküsü dinlenir. Hızlı kilo alma, adet düzensizlikleri, akne, ciltte yağlanma, erkek tipi tüylenme polikistik over sendromunu düşündürür. Aynı zamanda aile öyküsü olup olmadığına bakılır.
Radyolojik İnceleme: Ultrason ile yumurtalıkların polikistik görünümde olması yani foliküllerin yumurtalıkların periferinde çok sayıda yerleşmiş halde olması tanı koydurucu değildir ancak tanıyı destekler.
Hormon Testleri: Polikistik over sendromu direkt hormon dengesini etkilediği için hormon düzeylerini ölçen testler yapılabilir. Adet döneminin üçüncü gününde kan testi uygulanır. Çünkü bu sendroma sahip kadınların yumurtlama döngüsünü düzenleyen FSH ve LH hormon seviyeleri referans aralık dışında olur. Bunun yanında östrojen hormonu düşer. Ek olarak erkeklik hormonu yüksek çıkabilir. Yumurtlamayı sağlayan hormonun, yumurtayı büyüten hormona oranı 3 ve daha fazla olursa tanıyı destekleyicidir.
Polikistik Over Sendromu Tedavisi
Polikistik over sendromu tedavi sürecinde kadının sağlık durumu ve sendromun şiddetine bakılır. Her hastada farklı bir tedavi uygulanır. Çünkü sendroma bağlı diğer hastalıkların da tedavisi yapılır. Mesela yüksek kilosu olan hastalarda diyetisyen tedavisi eş zamanlı yürütülür.
Polikistik over sendromunun spesifik bir tedavisi yoktur. Tedavi hastanın semptomlarına yönelik planlanır. Adet düzensizliği olan hastalara adetlerini düzene sokmak için doğum kontrol hapları, akne ve tüylenme şikayetleri olan hastalara anti-androjenik ilaçlar başlanır.
Polikistik over sendromu ne kadar önce tanılanırsa tedavi o kadar çabuk başlar. Böylece bu hastalıklara bağlı oluşabilecek hastalıkların önüne geçilir. Ovulasyon (yumurtlama) sağlanarak fertilite ile ilgili problemler ortadan kaldırılır.