Ovulasyon İndüksiyonu İstanbul

Ovulasyon indüksiyon yöntemi, ilaçlarla yumurtalıklardaki foliküllerin uyarılmasıdır. Adet döngüsü başlayan her kadında menopoz dönemine kadar her ay bir tane yumurta üretimi söz konusudur.  Bu tedavi ile en kaliteli yumurta elde edilerek hamilelik başarısının en üst seviyeye çıkarılması amaçlanır.

1 yıldır düzenli korunmasız ilişkiye rağmen gebeliğin gerçekleşmediği anne adayları için yumurta üretimini gerçekleştirme ve yumurta salınımını hızlandırma adına yapılır. Bu tedavide hormonal ilaçlar kullanılır. Üreme dönemindeki sağlıklı bir kadında adet kanaması 21-35 gün aralıklarla olur. Kadınlarda bu süreç boyunca döllenme olmazsa olgun yumurta adet kanaması ile atılır.

Bir kadının adet düzensizliği varsa; bu durum gebelik denemelerini olumsuz etkiler ve çiftler yumurtlama dönemlerinde cinsel ilişki planlayamazlar.

Birçok doğurganlık tedavisinde olduğu gibi ovulasyon indüksiyonu ile anne adaylarında hamilelik başarısı arttırılır.

Ovulasyon İndüksiyonu Kimlerde Uygulanabilir?

Yumurtlama problemi olan ve yumurtlama işleminin gerçekleşmediği anne adayları için ovulasyon indüksiyonu uygulanabilir. Aynı zamanda yumurtalama düzensizliği olan kadınlarda da bu yöntem çok doğru bir yöntemdir.  Anne adayına tanı konulduktan sonra bu tedavi düşünülebilir. Anne adayı erken menopoza girerse veya obezite tanısı varsa ovulasyon indüksiyonu ile başarı sağlanamayabilir.

Şu kişiler bu tedavi için uygun aday olabilir;

  • Anne adayında tiroit bozuklukları veya polikistik over varsa
  • Yumurta gelişimi gerçekleşmeyen ve yumurtası serbest bırakılamayan kadınlarda
  • Hipotalamus tarafından salgılanan hormonlarda bozukluk olmasına bağlı hipotalamik disfonksiyon vakasında
  • Anne adayında yoğun egzersiz, stresli yaşam gibi yumurtlamaya dolaylı etki eden durumlarda
  • Anne adayında yumurtlama bozukluğu ve yeme bozukluğu olması durumunda
  • Yumurta üretiminin menopoz döneminden çok önce sona ermesi durumunda
  • Anne adaylarında yüksek prolaktin hormonu saptandığında uygulanabilir.

Aynı zamanda bu yöntem çiftlerin aşılama ve tüp bebek tedavilerinde de kullanılır. Bu yöntem söz konusu yardımcı üreme tekniklerinin başarı oranını arttırır. Doktorunuz tarafından yapılan incelemeden sonra bu tedaviye gerek olup olmadığına karar verilir.

Ovulasyon İndüksiyonu Nasıl Yapılır?

Anne adaylarında yumurtlama problemi varsa öncelikle başarılı gebelik için bu tedavi edilmelidir. Tedavi öncesinde ise yumurtlama sorununa yol açan nedene bakılır. Yapılan tetkik ve testler ile bu durum belirlenir. Adetin 3. Gününde Prolaktin, FSH, LH, Estradiol, TSH, sT4 hormonları incelenir. Aynı zamanda yumurtalık ve rahim detaylı ultrason taramasına tabi tutulur. Bu sayede yumurtalıklara yönelik kullanılacak ilaç tedavisi planlanır.

Ovulasyon indüksiyonu anne adaylarının yumurtalıklarının uyarılmasını sağlar.  Bu sayede bir yumurta olgunlaşır ve olgunlaşan yumurta yumurtalıklar tarafından salınır. İndüksiyon tedavisinde tüm bu süreç kontrollü olarak izlenir. Düzensiz adet döngüsü olan kişilerde folikül takibi ve hormon değerlendirmeleri ile tedavi yürütülür.

Tedavide yumurtaların belirli bir büyüklüğe gelmesi beklenir. Yumurtalar bu büyüklüğe geldiği anda çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinden ortalama 36 saat sonra çiftlerin cinsel ilişkiye girmeleri önerilir. Cinsel ilişkiyle gebelik oluşmuyorsa aşılama, aşılama ile gebelik oluşmuyorsa tüp bebek gibi infertilite tedavileri uygulanır. Bunun için yumurta toplanması gerekir. Böylece gebelik olasılığı en üst seviyeye çıkar.

Ovulasyon İndüksiyonunda Yumurtlama Takibi

Anne adayının ovulasyon indüksiyonu ile yumurtlayabilmesi için sürecin uzmanlar tarafından düzenli takip edilmesi önemli bir husustur. Adet kanamasının iki ila beşinci günü süreç başlatılır. Tedavi sürecinin nasıl takip edileceği ve nasıl bir tedavi uygulanacağı hastaya göre değişiklik gösterir.

Ovulasyon indüksiyonu sürecinde yumurtlama takibi profesyonel şekilde yapılmalıdır. Bu sayede anne adayının sağlıklı bir şekilde yumurtlaması sağlanabilir.  Bu durum başarılı bir gebelik olasılığını en üst seviyeye kadar çıkarır.  Bu yöntem sayesinde özellikle tüp bebek tedavisinde başarılı gebelik oranı belirgin oranda yükselir.

Ovulasyon İndüksiyonu İlaçları Kadınları Nasıl Etkiler?

Ovulasyon indüksiyonu sürecinde kullanılan ilaçların anne adayına ciddi yan etkileri bulunmaz. Öncelikle bu ilaçların kadınları erken menopoz dönemine sokacağı düşüncesi yanlıştır. Kadınlarda her ay ortalama olarak 50 adet yumurta gelişir. Ancak buradan sadece bir yumurta yeterli olgunluğa ulaşabilir. Yani normal kadınlarda diğer yumurtalar doğal süreçte gerilemektedir. Yumurtlama tedavisi anında gerileme olacak yumurtalardan birkaç tanesinin daha büyümesi için uyarılması sağlanır. Bu tedavi kişiyi erken menopoz dönemine sokmaz.

Ovulasyon indüksiyonu tedavisi anne adayı açısından gebelik başarı oranını arttırır. Anne adayı profesyonel bir uzmanla çalışırsa ve doğru zamanda süreç iyi takip edilirse gebelik için uygun bir yumurta elde edilebilir. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçların başka etkisi yoktur.

Ovulasyon İndüksiyonu İlaçları Nelerdir?

Ovulasyon indüksiyonu tedavisinde farklı ilaçlar tercih edilebilir. Tedavide temel amaç anne adayının yumurtlama sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesidir. Aynı zamanda ovulasyon düzeni ve fazla sayıda yumurta sağlanmasına odaklanılır. Bu sayede anne adayı için gebelik olasılığı en üst seviyeye çıkarılır.

Ovulasyon indüksiyonunda farklı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar birden fazla farklı kombinasyonlarda ve dozlarda kullanılabilir. Hangi ilacın ne dozda kullanılacağı doktor görüşü ve hastaya göre değişir. Ovulasyon indüksiyonu ilaçları tablet ve ampul/flakon formunda üretilir.