Miyom Tedavisi İstanbul
Kadın genital sisteminde en sık görülen iyi huylu tümör oluşumlarına miyom adı verilir. Miyom oluşumları en yaygın olarak 30-40 yaş arasında görülmektedir. Yani ergenlik ve erken gençlik döneminde görülme olasılığı çok nadirdir. Bu oluşumların hormon değişimleri sebebiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Yapılan araştırmalar miyom oluşumlarının östrojen hormonuna bağlı büyüme gösterdiğini ortaya koymaktadır. 30-40 yaşları arasında büyüme eğilimi olsa da menopoz döneminden sonra küçülmeye başladığını gözlemliyoruz. Bir miyom oluşumu menopoz döneminden sonra büyümeyi sürdürüyorsa kötü huylu olma olasılığı söz konusudur. Bu durumda yakından incelemek ve takip etmek gerekir.
Miyom Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Miyomlar iyi huylu oluşumlar olduğu için tehlikeli olarak görülmez. Yani kadınlarda bir şikayete yol açmadığı sürece miyom tedavisi yapılmaz. Yine de bu miyomlar düzenli olarak doktor gözetiminde takip edilir. Hastanın miyom oluşumlarında büyüme ve şekil değişikliği olursa tedavi düşünülür. Aynı zamanda miyomların günlük hayata olumsuz etkisi de olmamalıdır.
Tedavi sürecinde miyom oluşumunun rahmin hangi bölgesinde olduğuna bakılır. Bunun yanında ortaya çıkardığı şikayetler de dikkate alınır. Tüm bu süreçlere bağlı olarak miyom tedavisi planlanır. Tedavi sürecinde ilaçlarla yapının küçültülmesi ve şikayetlerin azalması sağlanabilir. Nihai tedavi olarak da ameliyat ile oluşumun alınması sağlanır.
Miyom şu durumlarda tedavi edilir;
- Kansızlık derecesinde adet kanaması yaşanması (Aşırı adet kanaması)
- Günlük hayatı olumsuz etkileyecek ağrı şikayetleri
- Kısırlık sebebi olarak saptanması
- İdrar ve dışkılamada problemler oluşturması
- Yaşam konforunu bozacak şikayetler ortaya çıkarması gibi durumlarda tedavi planlanmalıdır.
Miyom Çeşitleri Nelerdir?
Miyomlar, rahmin farklı bölümlerinden köken alabilirler.
Bilinen miyom çeşitleri şu şekildedir;
- İntramural miyom: En sık rastlanan, rahmin kas dokusunda görülen türdür.
- Submüköz miyom: Rahmin iç kısmında daha daha nadir bir türdür.
- Subseröz miyom: Rahim dışında ortaya çıkar ve karın tarafında şişkin bir görüntü verebilir.
- Saplı miyom: Rahme ince bir sap ile bağlı miyom oluşumudur. Bu yapılar kendi etrafında dönebilirler ve ağrı yapabilirler.
Miyom Tanısı Nasıl Konur?
Miyomlar genel olarak şikayet oluşturmadığı için özellikle tanı alan yapılar değillerdir. Genellikle kadınların rutin sağlık kontrolleri sırasında jinekolojik muayene ile ortaya çıkar.
Myoma bağlı belirtiler rahatsız edici hale geldiyse görüntüleme yöntemleri ve testler uygulanarak da tanı kesinleştirilir. Yoğun kanama şikayeti olan hastalara kanama bozukluğu ve tiroit fonksiyon testleri de bakılır. Aynı zamanda ultrasonografi ile rahim içindeki miyomlar incelenir. Kesin miyom teşhisi için bazı vakalarda MR incelemesi gerekebilir.
Rahim iç yüzeyinde oluşan miyom incelemesinde yaygın tanı araçlarından biri histerosonografidir. Bu uygulamada rahim içine bir sıvı aktarılır ve daha sonra değerlendirme yapılır.
Miyom tanısı sırasında miyomların boyutu, yerleri ve sayıları saptanır. Böylece kişiye özel tedavi seçeneğine karar verilir.
Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadınlarda miyomun boyutuna, hastada ortaya çıkan şikayetlere ve mevcut incelemeler sonrasında görülen risk faktörlerine göre farklı tedavi seçenekleri uygulanır. Hafif düzeyde seyreden miyomlar düzenli olarak izlenir. Ancak günlük hayatı etkileyen şikayetler mutlaka tedavi edilmelidir.
Miyom tedavisi seçenekleri şöyledir;
İlaçla Miyom Tedavisi
Hastalarda progesteron ve östrojen hormonu üretimini yavaşlatan ilaçlarla miyom boyutlarında küçülmeler sağlanır.
Rahim İçi Araçla Miyom Tedavisi
Hastanın rahmine progestin salgılayan bir araç yerleştirilir. Özellikle aşırı kanama şikayetleri oluşturan miyomlarda kanama şikayetlerinin ortadan kalkmasını sağlar.
Radyofrekansla Miyom Tedavisi
Hastaya radyofrekans enerjisi verilerek miyomların ısı artışına bağlı küçülmeye başlaması sağlanır. Miyomların içine iğne yardımıyla girildikten sonra radyofrekans enerjisi verilerek uygulanır.
Embolizasyonla Miyom Tedavisi
Miyomun büyümesine yol açan damarlara giden kan akışı kesilir. Bu sayede miyomun zamanla küçülmeye başlaması sağlanır.
Miyomektomi
Kapalı yada açık ameliyatla miyomların alınması işlemidir. Boyutu büyük olan miyomlara uygulanarak ilerleyen dönemdeki tehlikeler de önlenmiş olur.
Histerektomi
Bu uygulama miyomların rahmi koruyarak alınamadığı durumlarda rahmin tamamen alınmasıdır. Ancak histerektomi sonrası kadınlarda gebelik ihtimali ortadan kalkar.
Histeroskopik Miyomektomi
Bu uygulamada histeroskop isimli bir cihaz ile rahim içine girilir ve vajen yoluyla rahim içinde bulunan miyomlar alınır. Her miyom türünde uygulanabilecek bir tedavi seçeneği değildir.
Yapılan araştırmalar miyom oluşumlarının kansere dönme ihtimalinin maksimum % 0.5 olduğunu göstermektedir. Miyomlar iyi huylu olarak gösterilseler de takip edilmeleri gerekir. Özellikle menopoz dönemi sonrası sıkı şekilde takip edilmelidir.
Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Miyom yapıları genellikle semptom vermedikçe tedavi edilmeyen iyi huylu tümör oluşumlarıdır. Ancak bazı durumlarda günlük hayatı olumsuz etkileyecek hale gelebilirler. Bu durumda tedavi edilmeleri gerekir. Miyomlar adet kanamalarının yoğun ve uzun sürmesine yol açıyorsa ve ağrı gibi şikayetlerde tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde şikayetlerde artış olur ve adet kanaması yoğun olduğunda anemiye yol açar.
Bu yüzden miyomla birlikte eşlik eden şikayetler olduğunda tedavi kısa süre içinde yapılmalıdır. Miyomlarınız ve tedavi planı için her zaman uzman bilgisi alabilirsiniz.