Menopoz Tedavisi İstanbul
Menopoz dönemi kadınlarda 1 yıl boyunca adet kanamasının olmamasıyla başlar. Bu kelime meno kanama ve pause kesilme olan kelimelerin birleşiminden gelir. Kadınlarda puberte döneminde adet kanaması başlar ve döngü doğurganlık yeteneğinin başladığını gösterir. Ancak menopoz dönemi ile adet kanamaları sona erer ve kadınlar doğurganlık yeteneğini kaybeder.
Kadınlarda menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönem kendi özelinde takip edilmelidir. Menopoz dönemi her zaman yakından takip edilmeli ve gerekli tedavi süreci hemen hayata geçirilmelidir. Ülkemizde ortalama olarak menopoza girme yaşı 47 olmasına karşın 51 yaşına kadar normal kabul ediliyor. Menopoza geçiş dönemi kadınlarda 40’lı yaşlarda başlar.
Menopoz kendiliğinden oluşması durumunda doğal menopoz olarak adlandırılır. Ancak medikal bir sebeple cerrahi işlem sonucu yumurtalığını kaybeden kadınlarda ortaya çıkan menopoza cerrahi menopoz adı verilir. Ayrıca kadınlar 40 yaşından önce menopoza girerse erken menopoz olarak adlandırılır.
Menopoz takip ve tedavisi için Op. Dr. Burçin Karakuş gözetiminde süreci yönetebilirsiniz.
Menopoz Nedir?
Menopoz kadınlarda bebeklik, ergenlik, doğurganlık gibi önemli bir dönemdir. Bu dönemde kadınların yumurtalıklarındaki foliküllerde azalma gözlenir. Bu da vücutta östrojen üretim miktarının azalmasına yol açar. İlerleyen zamanlarda vücut östrojen üretmemeye başlar ve yumurtalıklarda küçülme gözlenir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından menopoz yumurtalıkların tamamen aktivitesini kaybetmesine bağlı adet döngüsünün kalıcı olarak sona ermesi olarak tanımlanır. Dünyanın her yerinde menopoza giriş yaşı 45-55 yaş arasındadır. Ancak bu ortalama ülkemizde 45-58 yaş arasıdır.
Menopoza giren kadın artık doğurgan değildir. Yani cinsel ilişkiye girse de artık çocuk sahibi olamaz. Aynı zamanda bu dönemde artık adet kanamaları da yaşanmaz.
Menopoz Türleri Nelerdir?
Menopoz türleri şöyledir;
- Perimenopoz: İlk menopoz belirtilerinin ortaya çıktığı dönemle başlar. Daha sonra menopoz sürecine kadar devam eden süreyi içine alır. Bu dönemde kadınların yumurtalıklarında folikül aktivitelerinde yavaşlama görülür, östrojen seviyesinde azalma izlenir. Adet kanamaları düzensizleşir. Bu dönem menopoz öncesi 10 yıla kadar sürebilir.
- Menopoz: Adet döngüsünün son bulmasıdır. Kadınlar artık yumurtlayamaz yani doğurganlık yeteneğini kaybeder.
- Postmenopoz: Bu durum menopoz sonrası 10 yıl gibi bir süreci ifade eder. Östrojen hormonunun ciddi düşüşüne bağlı menopozal semptomlar yerini menopoz sonrası hastalıkların oluşmasına bırakır. Bu dönemde uzmanınızla yakın temasta bulunmalısınız.
Menopozda Görülen Rahatsızlıklar Nelerdir?
Menopozda görülebilecek çok sayıda rahatsızlık vardır. Bu yüzden menopoz takip ve tedavisi çok iyi bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle psikolojik ve fizyolojik birçok durum menopoz dönemine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumlarda her zaman önlem almak gerekir.
Genel olarak menopoz şikayetleri şöyledir;
- Adet düzensizlikleri
- Ateş basmaları
- Aşırı terleme
- Depresif ruh hali
- Uyuyamama
- Gerginlik, sinirlilik
- İştah artışı
- Özgüven azlığı
- Unutkanlık
- Dikkatsizlik
- Yorgunluk
- Cinsel istekte azalma
- Konsantrasyon güçlüğü
- Yüzde kızarma
- Nabızda artış
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Sıcak basması
Menopoz Tanısı Nasıl Konur?
Menopoz döneminde erken tanı koyulması önemlidir. Menopoz tanısı koyarken titiz bir araştırma yapılır. Ne kadar erken tanısı koyulursa menopoz tedavisi de o oranda etkili olur.
Kadınlarda adet kanaması düzensizlikleri, sıcak basmaları, psikolojik sıkıntılar gibi şikayetler menopoz teşhisi için kullanılır. Bunlara ek olarak adet kanamasının üçüncü günü hastadan alınan kan örneğinde FSH ve LH hormonunun artmış olması da tanıda yardımcı olan testlerdir.
Menapoza geçiş döneminde adet döngüsü düzensizliği olan kadınlarda FSH hormonu >25 pg/m olarak görülür. Ancak kadınların bu dönemde de gebe kalma riski vardır. Bu dönemde düzensiz kanamaya neden olabilecek gebelik dışında diğer hastalıklar da araştırılır.
Menopoz Sürecinde Beslenme
Menopoz döneminde vücutta çok farklı değişiklikler ortaya çıkar. Özellikle de östrojen üretimi bir süre sonra durur. Östrojen üretimi durursa hastanın metabolizması yavaşlamaya başlar. Buna bağlı kilo alımı da eskiye göre hızlanır. Yapılan araştırmalar kadınların bu dönemde daha fazla kilo alma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Osteoporoz hastalığına karşı her gün en düşük 1500 mg kalsiyum alınması gerekir. Aynı zamanda da sıcak basması ve halsizlik şikayetleri varsa E vitamini takviyesi alınabilir. Ek olarak D vitamini düzeyinin de referans aralığında kalması gerekir.
Bu süreçte hasta daha sınırlı tuz almaya başlamalıdır. Tuzda aşırıya kaçılmaması önemlidir. Aynı zamanda bu dönemde düzenli egzersiz yapmak gerekmektedir.
Menopozda Hangi Testler Uygulanır?
Uzmanlar yılda iki defa yani 6 ayda bir kez jinekolojik muayene önermektedir. Bir kadın, menopoz döneminde de rahim ağzı ve rahim kanserine yakalanabilir. Bu hastalıkların taramasına yönelik jinekolojik muayene ile bazı testler yapılmalıdır. Bunların başında smear testi bulunur.
Kadınlarda menopoz döneminde kanda lipid değerlerine bakılır, mamografi ve kemik ölçümü yapılır. Bu testler kadınlar için önerilen ve yapılması gereken testlerdir.
Menopoz döneminde yaygın olarak hormon tedavisi uygulanır. Bu süreçte vücuttan eksilen östrojen hormonunun tekrar yerine koyulması sağlanır. Bu tedavi çok çeşitli yollarla uygulanmaktadır. Menopoz tedavisi başarı oranı %90’ların üzerine çıkmaktadır. Uzun süreli tedavi uygulanabilir.
Menopoz takibi ve tedavisi için Op. Dr. Burçin Karakuş Hatipoğlu görüşerek sorularınızı yöneltebilirsiniz.