İstanbul Genital Siğil Tedavisi (HPV)

Genital siğil kadınların yanı sıra erkeklerde de görülüyor.  Cinsel yolla bulaşan siğiller HPV enfeksiyonunda genital bölgede ortaya çıkan ilk belirti olur.  HPV virüsünde onlarca farklı tür bulunuyor. Bu virüslerden sadece 40 tanesi genital siğil oluşumuna yol açıyor. HPV 6 ve 11 en yaygın olarak genital siğil oluşturan virüs türüdür. Bu virüsler kanser oluşumuna sebep olmaz.

Yine de her durumda hemen genital siğil tedavisi yapılmalıdır. Kadınlarda eş zamanlı birden fazla HPV virüsü türü vücutta olabilir. Kadınlarda genital siğiller açık ve koyu kahverengi, kabarık ve lekeli görünümde olabilirler.

Genital siğil tedavisi konusunda kliniğimizde Op. Dr. Burçin Karakuş kontrolünde tedavi yürütülüyor.

Genital Siğil Nedir?

Genital siğil, HPV olarak da bilinen Human Papilloma isimli virüsün vücuda bulaşmasıyla ortaya çıkan viral bir hastalık çeşididir. Bu siğiller sadece kadınlarda değil, erkeklerde de ortaya çıkar. HPV virüsü vücuda cinsel ilişki veya temas yoluyla girer.

Genital siğiller vücutta bazen et beni görünümünde olabilir. Bu durumda fark edilememesi çok doğaldır. Kadınlarda kaşıntı şikayetlerine ek olarak cinsel ilişkide kanama görülmesinin sebebi olabilirler. Aynı zamanda vücutta tek bir genital siğil olabileceği gibi çok fazla sayıda görülebilir.

Bazı vakalarda genital siğiller o kadar çoktur ki yan yana karnabahar görünümünde olabilir. Bazı vakalarda kabarık görünürken bazı vakalarda da leke halinde ortaya çıkabilirler. Bu yüzden hastalığın belirtilerine göre şüphe duyulabilir.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital siğillin belirti verebilmesi için belirli bir büyüklükte olması gerekir. Genellikle küçük ve deriden kabarık olmayan siğiller belirti vermez. Ancak belirti verdiğinde hastalarda genellikle şu şikayetler olur;

  • Genital bölge üzerinde deriden kabarık ve deri renginde lezyon oluşumu
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan ve bağışıklık sistemi hastalıkları olan kişilerde karnabahar görünümünde kabartılar
  • Genital bölgede kaşıntı ve rahatsızlık hissi
  • Genital bölgede ağrı şikayetleri
  • Cinsel ilişki sırasında sebepsiz yaşanan kanamalar
  • Erkeklerde idrar sırasında çıkışın çatallı şekilde olması

Genital siğil vakalarında belirtiler genellikle birden fazla olduğunda hemen gerekli tedavi planı hazırlanır.

Genital Siğil Neden Olur?

Genital siğil nedenleri kesin olarak bellidir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde genital siğile Human Papilloma isimli virüs yol açar. Yani vücudunda HPV denen virüs bulunan kişilerde genital siğil görülmesi olasıdır. Ancak bu virüsün ortalama 200 üzerinde farklı türü bulunur. Genital siğil şikayetlerine sadece 40 HPV türü yol açar. HPV 6 ve HPV 11 en yaygın genital siğil oluşturan virüs türü olarak biliniyor.
Yapılan araştırmalar hemen her zaman denebilecek oranda genital siğillerin cinsel ilişki yoluyla bulaştığını ortaya koyuyor. Bu yüzden cinsel ilişki sırasında çok dikkatli olmak gerekiyor. Bunun dışında genital bölgede ortaya çıkan siğillerin bir nedeni yoktur.

Genital Siğil Risk Faktörleri Nelerdir?

Genital siğilde bazı risk farktörleri vardır. Bu risk faktörleri genellikle cinsel ilişki durumunda ortaya çıkar. Bu yüzden çiftler risk faktörlerine yönelik önlem alırsa ve titiz davranırsa genital siğil şikayetlerinde azalma gözlenir. Genital siğilde en yaygın risk faktörleri;

  • Aynı anda birden fazla partnerler korunmasız bir şekilde cinsel ilişki yaşanması
  • Kişide cinsel yolla bulaşan farklı enfeksiyon hastalıklarının görülmesi
  • Çok genç sayılan bir yaşta cinsel ilişkiye başlayarak cinsel hayata start verme
  • Bağışıklık sistemini zayıflatacak ve baskılayacak özellikte ilaçların düzenli kullanılması en önemli risk faktörleridir.

Bu yüzden cinsel ilişki sırasında genital siğil bulaşmaması adına titiz olunmalıdır.

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HPV virüsü hem kadınlarda hem de erkeklerde bulaşabilir.  Genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Cinsel ilişki sırasında vajinal ve anal ilişki fark etmeksizin bulaş riski vardır. Aynı zamanda korunmalı cinsel ilişkide kondom tarafından örtülmeyen bölgeler deriyle temas ederse bulaşabilir. Bir kişide genital siğil görünmese de HPV virüsü genital bölgeye temas ettiği anda bulaşma gerçekleşir.

HPV virüsü oral cinsel ilişkiyle de bulaşabilir. Ancak bu durum çok nadir olarak yaşanır. Bir hastaya virüs bulaştığında uzun yıllar sinsice yaşayabilir. Bu süreçte hiçbir siğil oluşumu görülmeyebilir. Bazı vakalarda sadece taşıyıcı olabilir ve başka kişilere bulaştırabilirsiniz. Aynı zamanda doğumla anneden bebeğe de geçebilecek bir hastalıktır.  Tedavi edilmediğinde çoğalarak yayılır. Aynı zamanda boyutlarında da gittikçe büyüme gözlenir.

Genital Siğil Tanısı Nasıl Konur?

Genital siğil vajinal muayene sırasında teşhis edilebilir. Genital siğil tanısı için görünüme göre inceleme yapılır. Bu siğiller genellikle gözle görülmeyen bölgelerde görülür. Bu yüzden kesin tanı için pelvik muayene yapılabilir. Muayenede siğillerin belirginleşerek saptanması adına asidik özellikte bir çözelti kullanılır.

Pelvik muayene ile kesin tanı koyulmadığında genital siğil teşhisi için pamuklu çubukla bir örnek alınır. Bu örnekte HPV ve smear testi yapılır. HPV tipi belirlenerek tedavi planlanır. Erkekler için bir HPV testi yoktur. Bunun yanında rahim ağzı ve vajinadaki siğilleri incelemek için kolposkopi de yapılabilir.

Genital Siğil Tedavisi Nasıl Olur?

Genital siğil tedavisi öncelikle HPV virüsü türüne ve lezyonun büyüklüğüne göre planlanır. Kadınlarda genital siğil cerrahi işlemle çıkartılabilir. Bunun dışında koter ve lazer ile yakılabilir. Lazer tedavisi dışında kriyoterapi ile siğil dondurularak tedavi gerçekleştirilebilir.

Genital siğil anal bölgede de olabilir. Bu yüzden öncelikle anal bölge kontrol edilerek tedavi planlanabilir. Siğiller ağız içinde de olabilir. Bu durumda kulak burun boğaz uzmanı da hastayı muayene etmelidir.

Genital siğilde krem tedavisi de uygulanabilir. Ancak bu kremler doktor önerisi ve tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Bu kremler vücudun farklı noktalarındaki siğillerin tedavisinde kullanılan kremlerden farklıdır.  Tüm bu nedenler sebebiyle genital siğil tedavisi için kremler doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.