Histereskopik Septum Ameliyatı İstanbul

Yumurta ve rahmin döllenmesinden sonra embriyo rahimde tutunur ve doğum sürecine kadar burada gelişir. Her bölge gibi rahmin de belirli bir anatomisi vardır. Rahim içi perde yani diğer adıyla septum rahim boşluğunun bir perde ile yukarıdan aşağı ikiye bölünmesini sağlar. Bu doku rahim bölgesinin iç hacmini daraltır. Rahim içindeki perde iç boşluğun derinliğine göre hafif, orta ve derin şiddette sınıflandırılan bir durumdur.

Rahim perdesi tepe noktasından başlar ve aşağıya doğru uzanır. Bu yapılar rahim içinde farklı uzunlukta alanlar kaplar. Bu yüzden rahim içinde kapladığı alana göre sınıflandırılır. Bu yapının şiddeti ne kadar fazla olursa kadınlarda düşük veya erken doğum riski de o kadar artar. Bu durum rahim içi müller kanallarının birleşmesi sonrasında ortada bulunan duvarın erimemesi ve perde halinde kalması sonucu ortaya çıkar.

Rahim içi perde önemli sağlık sorunlarına ve gebelik problemlerine yol açar. Bu yüzden de rahim içi septum bir operasyonla alınır. Rahim içi histereskopik septum ameliyatı da en yaygın tedavi yöntemlerinden biridir.

Septum Nedenleri Nelerdir?

Rahim, bebek daha anne karnındayken gelişmeye başlar. Olağan gelişme sürecinde birleşme görülür ve daha sonra bir bölümü eriyerek ters üçgen şeklinde tek boşluklu bir yapı haline gelir.  Rahim bölgesinin iki yanında fallop tüpleri vardır ve bu tüplerin ucu karın boşluğuna açılır.  Bazı kadınlarda rahim boynuzunun birleştiği yerde dokularda tam erime yaşanmaz. Bu durumda kısmi olarak bölgede doku kalabilir. Septum doğuştan ortaya çıkan bir sorundur. Septum nedenleri gelişim sırasında buradaki dokuların tam olarak erimemesi olarak nitelendirilebilir.

Yani rahim içinde perde oluşması embriyolojik dönem içinde müller kanalları birleşirken ortada bulunan duvarın kaybolmamasına bağlı görülür.  Müller kanal anomalisi içinde en yaygın problem septum oluşumudur.  Her 10 müller kanal anomalisinde 6 tanesi rahim perdesidir. Bu durum üreme sağlığını çok olumsuz etkiler. Bu yüzden en kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir.

Histereskopik Septum Ameliyatı Yapılmazsa Ne Olur?

Septum oluşumları rahim içinde görülen oluşumlardır. Bu yüzden tedavi de histereskopik yöntemle uygulanır. Rahim içinde ortaya çıkan septum problemleri tedavi edilmediğinde bazı olumsuz sonuçlar yaşanabilir;

  • Anne adayının üreme yeteneği azalabilir ve tamamen ortadan kaybolabilir.
  • Erken dönemde gebelik kayıpları görülebilir.
  • Anne adayları tekrarlayan gebelik kayıpları ile karşı karşıya kalabilir.
  • Fetüs üzerinde pozisyon bozuklukları görülebilir.
  • Gebelik döneminde erken doğum tehlikesi olabilir.

Septum problemleri kesinlikle tedavi edilmesi gereken hastalıklardır. Oluşumun büyüklüğü ve rahim içinde ortaya çıkardığı şikayetlere göre kişiye özel tedavi seçenekleri uygulanır. Tedavi sürecinde her zaman bizlere ulaşarak destek alabilirsiniz.  Kliniğimizde histereskopik septum ameliyatı başarıyla uygulanıyor.

Histereskopik Septum Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim içinden yapılan kameralı septum ameliyatları histereskopik septum ameliyatları olarak nitelendirilir. Bu uygulama karından girilen kesi ile yapılırsa laparoskopik ameliyat ismi verilir. Ancak karından yapılan işlemde kesi açılması gerekir. Histereskopi ile yapıldığında rahim içine rahim ağzından girilir.

Bu uygulamada çapı 3-10 milimetre arasında olan histereskopi isimli cihaz kullanılır. Cihazın ucunda bir ışık vardır ve sıvı geçişini sağlayan kanallar sayesinde rahim çok daha kolay açılır. Cihazda yer alan hareketli uçlar sayesinde rahim içindeki septum yapıları kolaylıkla alınır. Bu uygulama son derece konforlu geçer ve hasta genellikle aynı gün taburcu edilir. Sedasyon altında 15-20 dakika gibi bir sürede tamamlanır.

Histereskopik Septum Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Histereskopik septum ameliyatı son derece konforlu bir operasyondur. Uygulama sonrasında hasta aynı gün taburcu olarak gündelik hayatına devam edebilir. Ancak konforlu bir iyileşme süreci için doktorun önerilerine uyulması doğru olur;

  • İlk 1-2 gün hafif düzeyde lekelenme şeklinde kanama şikayetleri olabilir. Bu dönemde kanama şikayetleriyle birlikte adet ağrılarına benzer 1-2 günlük bir hafif düzeyde ağrı da olabilir. Bu durumda doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler alınabilir.
  • Uygulama sonrasında 7-10 gün kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir. Bu dönemde doktor izin verdiği zaman cinsel ilişki başlayabilir.
  • Hasta cerrahi operasyon geçirdiği için belirli bir süre çok ağır kaldırmamalıdır. Onun dışında günlük yaşantısına eskisi gibi devam edebilir.

Histereskopik Septum Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Histereskopik septum ameliyatı her zaman uygulanabilecek bir işlem değildir. Bu uygulama için hastanın adet dönemi içinde olmaması gerekir. Bu yüzden de adet kanamasından sonra yapılır. Üreme çağında olan ve düzenli olarak adet kanaması geçiren her hastada adet kanaması bittikten hemen sonra yapılabilir.

Hastalarda üreme çağında olmasına karşın adet kanaması düzensiz olabilir. Bu durumda doktorlar septum ameliyatı için özel bir planlama yapar. Uygulama öncesinde bazı vakalarda rahim ağzını hazır hale getirecek bir ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu durum doktor tarafından belirlenir.

Adet kanaması öncesi genellikle histereskopi işlemleri yapılmaz. Adet kanamasından 4-5 gün sonra histereskopik septum ameliyatı planlanabilir.

Histereskopik Septum Ameliyatı Riskli mi?

Histereskopik septum ameliyatında kesi uygulanmaz. Bu yüzden laparoskopik ameliyatta olan enfeksiyon gibi riskler ortadan kalkar. Bu uygulama son derece konforlu ve hayat kalitesini etkilemeyen hızlı bir prosedürdür. Bu yüzden tüm incelemeler yapıldığı ve kişiye özel planlama uygulandığı için bir risk ortaya çıkmaz. Hasta ameliyattan sonra doktorun önerdiği noktalara dikkat ederse iyileşme süreci de konforlu geçer.

Aynı zamanda histereskopik septum ameliyatı sonrası gebelik konusunda bir problem ortaya çıkmaz. Yani varsa gebelik planları ameliyatın ardından cinsel yasaklama sona erdiği anda başlayabilir.

Histereskopik septum ameliyatı konusunda merak ettiklerinizi kliniğimize uğrayarak öğrenebilirsiniz.