Histereskopik Polip Alınması İstanbul

Polipler rahim iç duvarında hücrelerin büyümesine bağlı olarak ortaya çıkan oluşumlardır. Bu yapılar rahim zarından rahim boşluğuna kadar uzayan şekilde büyüyebilir. Yumuşak kırmızı çıkıntılı olan bu yapılar birkaç santime kadar büyüyebilir. Poliplerin sap kısmı genellikle kısa olur ve rahim ağzından dışarı çıkması için yeterli oranda uzar. Aynı zamanda bu yapılar kanama şikayetlerine yol açabilir. Polip yapıları fallop tüplerinin yakınında gelişirse tüp girişlerinin tıkanmasına yol açabilir. Bu durum gebelik planlarını olumsuz etkileyebilir.

Rahim içinde ortaya çıkan polipler menopoz öncesinde ya da sonrasında ortaya çıkabilir. Menopoz dönemi öncesinde genellikle nadir olarak kansere dönüşür. Menopoz döneminden sonra rahim iç zarında kansere dönme olasılığı artar.

Polipler, histereskopi yöntemiyle alınabilir. Histereskopik polip alınması öncesinde bu yapıların ne olduğu, ortaya çıkardığı belirtiler ve kansere dönme olasılığına bakılır. Daha sonra kişiye özel bir tedavi planlanır.

Her durumda poliplerin histereskopi ile alınması mümkün olmaz. Bu tedavi yöntemi ve polip şikayetleri için her zaman kliniğimize başvurabilirsiniz.

Rahim İçi Polip Belirtileri Nelerdir?

Rahim içi polipler genellikle hastada bir belirti oluşturmaz. Yani çok sinsi ilerleyen bir yapıdır ve genellikle ilerleyen dönemlerde bazı belirtiler oluşturabilir.

Rahim içi polip belirtileri genellikle şöyledir;

  • Adet kanamasının düzensiz hale gelmesi
  • Adet döngüsü arasında yaşanan sebepsiz ara kanamalar
  • Adet döneminde kanama miktarlarının farklılaşması
  • Adet döneminin çok ağrılı şekilde yaşanması
  • Anormal olan vajinal akıntı şikayetleri
  • Menopoz dönemi sonrasında da vajinal kanamalar yaşanması gibi durumlardır.

Rahim içi polipler genellikle belirti vermediği için rutin jinekolojik muayene ve rahim ameliyatları sırasında ortaya çıkar. Kanama bozukluğu, adet kanamasının fazla olması gibi birçok belirti de yukarıdakilere ek olarak sıralanabilir.

Nadir de olsa bazı vakalarda rahim içi poliplerde adet kanaması sonrası kahverengi akıntılar görülür.  Rahim ağzından sarkan polipler cinsel ilişkiden sonra ağrı ve kanama şikayetleri oluşturabilir.  Aynı zamanda bu yapıların kısırlık ve tekrarlayan düşüklere de yol açtığı belirlenmiştir.

Histereskopik polip alınması konusunda bilgi almak için kliniğimizi arayarak Op. Dr. Burçin Karakuş ile her zaman görüşebilirsiniz.

Rahim İçi Polip Nedenleri Nelerdir?

Rahim içi polip nedenleri genel olarak bilinmemektedir.  Ancak bu rahatsızlık endometriyal hiperplazi ile birlikte görülür.  Östrojen miktarının fazla olmasının rahim içi poliplerin artmasında etkili olduğu düşünülmektedir. Uzmanlar aynı zamanda poliplerin genetik etkiye bağlı olarak oluştuğunu da düşünmektedirler.

Ülkemizde rahim içi poliplerin görülme oranı %50’dir. Özellikle menopoz dönemi sonrası kanama şikayetlerinin yaşanması durumunda bu yapıların varlığı görülüyor.  Menopoz dönemi sonrasında 45-50 yaşlarında da rahim içi polipler ortaya çıkabiliyor. Bu yapılar daha sonra cerrahi bir ameliyat ile alınabilir.

Rahim içi polip oluşumu rahatsızlığında mevcut şikayetlere bakılır. Daha sonra şikayetlere göre kişiye özel bir tedavi seçeneği belirlenir.

Histereskopik Polip Alınması Nasıl Olur?

Histereskopik polip alınması işlemi ofis şartlarında ya da ameliyathanede yapılabilir. Uygulama sırasında 3-5 mm arasında bir histereskop kullanılacaksa ofis ortamında yapılabilir. Birden fazla polip varsa veya rahim içini kaplayan lezyon miyom,  yapışıklık ve rahim perdesi gibi durumlarda ameliyathane şartlarında yapılması daha yaygın olmaktadır.

Histereskopik polip alınması çeşitleri şöyledir;

Histeroskopi

Hastanın rahim içinde ya da tüplerinden rahim içine açılan ağızda polipler varsa bir kamera kullanılarak kolayca alınabilir. Bu cerrahi işlemde rahim kanalına uzmanlar özel cihazlar yardımıyla giriş yapar. Uygulama genellikle sedasyon atında yapılır. Hastanın rahim ağzının açılması adına bazı ilaçlar kullanmak gerekir.

Operatif Histeroskopi

Bu uygulama ile rahim içinde bulunan polipler çıkarılır.  Bu uygulama bir tanı yöntemi değil bizzat poliplerde bir tedavi yöntemidir. Histereskop cihazının ucuna iğne veya makas takılır. Bu sayede rahim dokuları kolaylıkla tutulabilir. Ardından forseps isimli cihaz yardımıyla polip yapıları pratik bir şekilde çıkarılır.

Ofis Histeroskopi

Bu uygulama genellikle poliplerin tanısında kullanılır. Rahim içinde bulunan yapılar detaylı olarak incelenir ve ne olduğu tespit edilir. Uygulama sırasında histeroskop cihazına küçük boyutta bir kamera yerleştirilir. Rahim bölgesinden girerek yavaş yavaş aşağıya doğru inilir. Ancak uygulama öncesinde rahim bölgesine bir sıvı uygulanır. Bu sıvı rahim bölgesinden tam bir görüntü almayı sağlar.

Sıvı rahim duvarının açılarak daha net bir şekilde görülebilmesini sağlar. Bu tedavide amaç öncelikle yapıyı tam olarak tanımak olur. Rahim içindeki yapılar lokal anestezi ile ağrısız bir şekilde tanımlanır. Ancak bu uygulama için hastanın adet kanamasının tamamlanması gerekir. Rahim duvarı adet kanaması sırasında kalınlaştığı için kanama dönemi sonrasında normale dönene kadar beklenir. Toplamda 20 dakika kadar süren bu işlem son derece konforludur.

Histereskopik Polip Alınması Adetten Kaç Gün Sonra Yapılır?

Histereskopik polip alınması adet döneminde yapılamaz. Aynı zamanda adet dönemi öncesinde de yapılması önerilmez. Adet kanaması tamamlandığı anda hemen uygulanabilir. Cerrahi işlemin yapılabilmesi için kanamanın kesilmiş olması gereklidir. Adet döneminde kanama kesildiği anda yapılması uygun olur. Bu uygulama için hasta ve doktorun uygun olduğu bir tarih belirlenir.

Uzmanlar adet kanamasından sonra 1 hafta içinde yapılmasını önermektedirler. Bu tarihler dışında, yumurtlama dönemi yaklaştığı için rahim içi kalınlaşır. Bu nedenle rahim içinde yeterli inceleme yapılamaz. Dolayısıyla, rahim içi kontrol edildikten sonra uygulamanın yapılması uygun olur.

Histereskopik polip alınması sedasyon altında yapılır. Genel anestezi yapılmadığı için özel bir hazırlık yapılması gerekmez. Sadece aynı gün kliniğimize gelerek uygulamayı kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.