Histereskopik Miyom Alınması İstanbul

Miyomlar doğurganlık döneminde olan yani adet döngüsü yaşayan kadınların rahminde ortaya çıkan iyi huylu tümörlere verilen isimdir. Bu yapılar çok nadir olarak kansere dönüşmeye meyillidir ve yaşam kalitesini düşürmeye başladığı anda ameliyatla alınması gerekir. Miyom ameliyatı veya diğer adıyla miyomektomi rahmin bütünlüğünü bozmadan yapılır. Bu uygulamada sadece rahimde ortaya çıkan miyom yapısı çıkarılır.

Miyom alınması işlemi açık ameliyat, histereskopi veya laparoskopi ile yapılır.  Doktor öncelikle miyom oluşumunun büyüklüğüne ve rahim içindeki yerine bakarak kullanılacak ameliyatı belirler. Histereskopi ve laparoskopi gibi kapalı ameliyatlar en yaygın miyom ameliyatı yöntemleridir.  Ancak ameliyat yöntemini belirlemede bir değerlendirme yapmak gerekir.

Miyom rahmin dış yüzünde olursa hem açık hem laparoskopik ameliyat yapılabilir. Rahim duvarına gömülü miyomlarda miyomun yerleştiği yer ve büyüklüğüne göre tercih edilecek ameliyat türüne karar verilir. Histereskopik miyom alınması ise rahim içine yerleşen miyomlarda yapılır. Yani bir miyom oluşumu rahim boşluğu içinde yer alıyorsa histereskopik miyomektomi en yaygın kullanılan ameliyat türü olur.

Histereskopik Miyom Alınması Hangi Durumlarda Yapılır?

Rahim içinde ortaya çıkan sorunların tanı ve tedavi sürecinde rahim içini görüntüleyebilmek için histereskopi yöntemi kullanılır. Yani hem bir tedavi hem de bir tanı yöntemidir. Genellikle anormal kanamalar, adet düzensizliği şikayetleri, rahim içi yapışıklık şikayetlerinin tedavisi, rahim içinde miyom ve polip alınması gibi işlemlerde yapılır.

Her durumda histereskopik miyom ameliyatı yapılmaz. Bunun için belirli incelemeler yapılır ve sonrasında karar verilir.

Histereskopi ile miyom ameliyatı şu durumlarda yapılır;

  • Miyom oluşumuna bağlı kısırlık vakaları (Düzenli ilişkiye girilmesine rağmen gebelik oluşmaması)
  • Adet döngüsü dışında anormal kanama şikayetlerinin artması
  • Daha ağrılı adet yaşanması ve kasık ağrısı şikayetleri oluşması
  • Rahim içinde miyom oluşumuna bağlı çevre dokularda baskı oluşmaya başlaması
  • Miyom yapısında çok hızlı bir büyüme saptanması gibi durumlarda uygulanır.

Rahim içinde miyom oluşumu olduğunda hemen histereskopi ya da diğer ameliyat seçenekleri masaya yatırılır.

Histereskopik miyom alınması konusunda bilgi almak için kliniğimizi arayın ve hemen Op. Dr. Burçin Karakuş ile görüşün.

Histereskopik Miyom Alınması Nasıl Yapılır?

Histereskopik miyom alınması işlemi birkaç mm kalınlığı olan bir histeroskopi aleti ile yapılır. Bu aletin ucunda aynı zamanda ışıklı bir kamera bulunur.  Uygulama sırasında rahim içine girilir ve buradan alınan görüntü karşıdaki ekrana yansıtılır. Uygulama sırasında miyom oluşumlarını alabilmek için ince yapıda özel cerrahi aletler kullanılır. Bu uygulama son derece basit bir prosedürdür. Uygulama genellikle sedasyon altında kısa süre içinde yapılır. Böylelikle hasta aynı gün eve taburcu edilebilir. Anestezi etkisi geçtikten sonra hasta 1-2 saat dinlenir ve daha sonra evine gidebilir.

Histereskopi ameliyatı ile rahim içinde büyüyen tüm miyom oluşumları zorlanmadan dışarı çıkartılabilir. Ancak histereskopik miyom alınabilması için miyom yapısının çok büyük olmaması gerekir. Bu durumda öncelikle miyomu küçültecek tedaviler uygulanır. Miyom yapısı yeterli boyuta geldiğinde kişiye özel olarak ameliyat planlanır.

Histereskopik miyom ameliyatında rahim boşluğundaki ve rahim boşluğu çevresindeki miyomlar alınabilir. Bu miyomlar elektrokoter ile kesilir. Daha sonra kesilen miyomlar vücuttan dışarı atılır. Uygulama sırasında rahim ve yumurtalık bölgesine hiçbir zarar verilmez. Tamamen güvenli bir şekilde yapılır ve daha sonra gebelik gibi planlar da devam edebilir.

4-5 cm’den küçük olan miyomlarda çok başarılı bir operasyondur. Rahim içi kökenli miyomların tamamında uygulanabilecek bir yöntemdir.

Histereskopik Miyom Alınmasından Sonra İyileşme Süreci

Histereskopik miyom alınması son derece konforlu bir prosedürdür. Ancak her cerrahi operasyondan sonra olduğu gibi iyileşme sürecinin uzamaması ve konforlu geçmesi adına bazı uyulması gereken durumlar vardır;

  • Öncelikle uygulama sonrasında cinsel ilişkiye 7-10 gün ara vermek gerekir.
  • Uygulama sonrasında doktor ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar verir. Şikayet yaşanmaması adına bu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Ameliyat sonrası bölge hijyenine dikkat edilmelidir.
  • Operasyondan sonra hemen günlük hayata ve iş hayatına dönülebilir. Ancak belirli bir süre çok ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.

Tüm bunlar dışında histereskopik miyom ameliyatı çok konforlu geçen ve iyileşme süreci kısa olan bir işlemdir.

Histereskopik Miyom Alınması Avantajları Nelerdir?

Her cerrahi işlemin kendi adına bazı avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Miyom oluşumlarında kullanılan en yaygın tedavi yöntemlerinden biri de histereskopidir. Histereskopik miyom alınması avantajları şöyle sıralanabilir;

  • Ameliyat 15-20 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Bu operasyon diğer miyom tedavilerine göre çok daha kısa sürer.
  • Sedasyon altında yapılan konforlu bir işlem olduğu için hasta aynı gün hastaneden taburcu olur. Yani hastanede kalma süresi çok kısadır.
  • Uygulama sırasında karın bölgesinde hiçbir kesi uygulanmaz. Bu yüzden enfeksiyon riski de yok denecek kadar azdır.
  • Histereskopik miyom ameliyatı rahim içindeki miyom oluşumlarında uygulanır. Bu oluşumlarda başarı oranı çok yüksektir.
  • Uygulama, jinekolojik muayene sırasında dahi yapılabilir.
  • İnceleme miyomlarda hem tanı hem de tedavi amaçlı uygulanabilir.
  • Rahim iç tabakasından istenen bölgeden yapılar alınabilir ve kesi olmadan tedavi tamamlanır.
  • Her ayrıntı görülebildiği için histereskopik miyom alınması sırasında hiçbir yapı gözden kaçmaz ve bu da başarı oranını zirveye çıkarır.

Histereskopik Miyom Alınması Sonrası Hamile Kalınır mı?

Histereskopik miyom alınması operasyonları hamileliğe engel bir cerrahi işlem değildir. Ancak ameliyat sonrasında 7-10 gün kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Bunun dışında ise dokular iyileştikten sonra ortalama 30 gün içinde gebelik başarılı olabilir. Tabii operasyon sonrası gebelik denemeleri doktor önerileriyle ve gözetim altında yapılmalıdır.