Histerektomi İstanbul

Farklı cerrahi yöntemlerle kadınlarda rahmin bir bölümünün veya tamamını çıkarılması ameliyatı histerektomi olarak adlandırılıyor. Bu ameliyatı geçiren kişilerde artık adet döngüsü sona erer. Buna bağlı olarak da hastanın üreme yeteneği ortadan kalkar. Ameliyat sırasında hastanın durumuna göre rahim dokusuyla birlikte yumurtalık ve fallop tüpleri de alınabilir.

Rahim, her zaman kadınlar için çok önemli bir organdır. Kadınlar genellikle rahmi alındığında kadınlık algısının ortadan kalkacağına dair endişe de duyuyorlar. Ancak gebelik planı olmayan kadınlar için rahmin alınmasında bir engel yoktur.   Bilinenin aksine bazı vakalarda rahmin alınması hayat kalitesini ve cinsel yaşam kalitesini arttırır.

Bir kadının rahminin alınması ile rahim sarkması, aşırı vajinal kanama gibi birçok jinekolojik problem çözülür. Kadınlarda histerektomi ameliyatı tercih üzerine yapılmaz. Bunun için öncelikle bir inceleme gerekir. Mevcut problemde farklı bir tedavi ile sonuç alınamıyorsa son yapılması gereken rahmin alınması olabilir. Bu durumda rahmin bir kısmı ya da tamamı alınabilir.

Histerektomi hakkında merak ettiklerinizi kliniğimizi arayarak hemen sorabilirsiniz.

Histerektomi Hangi Durumlarda Yapılır?

Histerektomi belirli durumlarda yapılır. Öncelikle jinekolojik muayene ile birlikte diğer tetkikler yapılır. Diğer tedavilerle çözüm bulunamıyorsa histerektomi yapılabilir.

Histerektomi yapılacak durumlar şöyledir;

  • Tüm tedavi seçenekleri ile anormal vajinal kanamanın kontrol altına alınamaması
  • Rahim dokusunun rahmin dışında büyümesi olan endometriozis rahatsızlığının ileri seviyeye gelmesi
  • Kadınlarda üreme organlarındaki destek dokularının zayıflamasına bağlı üreme organlarının farklı bir pozisyonda yer alması olan pelvik organ prolapsusu
  • İdrar tutamama ve üreme organlarına bağlı bağırsak hareketleri bozuklukları
  • İyi huylu tümör oluşumlarının büyümesi, yüksek oranda ağrı ve kanama şikayetlerine yol açması
  • Tüm tedavi seçeneklerine rağmen geçmeyen pelvik ağrılar
  • Rahim boynu veya rahim içinde kanser oluşumları ile anormallikler histerektomi gerektirebilir.

Bir kadında rahim dokusunun cerrahi işlemle çıkarılması çok nadir vakalarda yaşanır. Kadınların ağır yaralanması, ciddi enfeksiyon oluşması veya doğum anında kanamanın kontrol altına alınamaması durumlarında acil histerektomi yapılabilir. Bu durumda tek seçenek rahmin alınması kaldığı için hemen özel bir ameliyat planlanır.

Histerektomi Nasıl Yapılır?

Histerektomi ameliyatı hem açık hem de kapalı yöntemlerle yapılabilir.  Bu uygulama hastanın sağlık durumu, hastalığın durumu,  ameliyat amacı gibi birçok duruma göre planlanır.  Abdominal ve vajinal histerektomi açık ameliyat olarak yapılır. Laparoskopik histerektomi ile kapalı ameliyat olarak da yapılabilir. Kapalı ameliyatta robotik teknolojiler de kullanılır.  Tüm ameliyatların süreci ve sonrası farklılık gösterir.  Bu uygulamaların tamamı genel anestezi altında uygulanır.

Histerektomi türleri şöyledir;

Abdominal Histerektomi

Bu uygulamada karının alt bölümünden kesi açılır. Kesi işlemi rahim boyutuna göre yatay ya da dikey olarak yapılır. Daha sonra rahim alınır ve kesi geri kapanır.  Ameliyat sonrası 2-3 gün hasta dinlenir.  İyileşme süreci 2 aya kadar çıkabilir. Bu uygulama genellikle kanser şüphesi olması ve büyük boyutlu urlar görülmesi durumunda yapılır.

Vajinal Histerektomi

Bu uygulamada vajen içinde bir kesi uygulaması yapılır. Yani cilt üzerinde karından bir kesi yapılmaz.  Açılan kesi üzerinden rahim bölgesi alınır. Uygulama 45-75 dakika arasında tamamlanır. Bu uygulama için vajina uygun durumda olmalıdır. Vajen içinde kesi yapıldığı için iyileşme süresi daha kısa ve konforludur.  Uygulamadan sonra 2 ay kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Laparoskopik Histerektomi

Bu uygulamada göbek çevresinde 5mm ve 1cm büyüklüğünde küçük kesiler yapılır. Bu uygulamada açılan kesilerden cerrahi aletler ve görüntüleme cihazları ile içeri girilir. Görüntüleme cihazındaki görüntülerden süreç takip edilerek robotik teknikler ile işlem yapılabilir. Cerrahi kesi alanı çok küçük olduğundan iyileşme süreci daha kısa ve konforludur. Aynı zamanda ameliyat sonrası büyük izler de kalmaz.

Histerektomi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Histerektomi sonrası hasta 2-3 gün içinde taburcu edilir. Hasta kısa süre içinde günlük hayatına dönebilir. Ancak iyileşme için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor;

  • Ameliyat sonrasında ağrı şikayetleri olabilir ve doktor tarafından verilen ağrı kesiciler bu süreçte kesinlikle kullanılmalıdır.
  • Ameliyattan sonra enfeksiyon riskini en aza indirmek için doktorun reçete ettiği antibiyotikler kullanılmalıdır.
  • Histerektomi sonrası hasta ameliyat bölgesine zarar verecek oranda ağır kaldırmamalıdır.
  • İlk günler kabızlık problemlerine karşı sindirim sistemini rahatlatacak sıvı gıdaların birkaç gün tüketilmesi önerilir.
  • Cerrahi müdahaleler sonrası 1-2 gün boyunca bölgeye su değmemelidir.
  • Aynı zamanda havuz ve denize girmek için 3-4 hafta beklenmesi gerekiyor.
  • Ameliyat sonrası kontrolüne gidilmeli ve beklenmeyen kanama ile akıntılarda doktora başvurulmalıdır.
  • Rahim aldırma ameliyatından sonra cinsel ilişki için 1-1.5 ay kadar beklemek gerekir.

Histerektomi Sonrası Menopoza Girilir mi?

Kadınların önemli bir bölümü histerektomi sonrası rahim alındığı için menopoz dönemine gireceği düşüncesi olur.  Ancak bu çok yanlış bir bilgidir. Histerektomi sonrası hemen menopoz dönemi başlamaz. Yani kadınlarda rahim alındıktan sonra menopoz dönemi başlamıyor.  Rahim alınması sırasında yumurtalıklar alınmadığında menopoz dönemi olması gereken yaşta başlar.  Ancak yumurtalıklarınız da rahim ile birlikte alınırsa menopoz süreci başlar. Kısaca kadınlarda erken bir yaşta rahim alındığında yumurtalıklar alınmadıysa menopoz başlamaz. Yani terleme, sıcak basması ve menopozun getirdiği diğer etkiler yaşanmaz.

Histerektomi Sonrası Yan Etkiler Nelerdir?

Histerektomi sonrası her cerrahi işlemde olduğu gibi bazı yan etkiler bulunuyor. Bu yan etkiler genellikle kontrol altına alınabilecek basit durumlardır;

  • İlk dönemler ağrı şikayetleri ortaya çıkabilir. Kullanılan ağrı kesiciler ile bu durum ortadan kalkar.
  • Histerektomi sonrası halsizlik şikayetleri görülebilir. Ancak hasta biraz evde hareket ederse halsizlik şikayetleri ortadan kalkacaktır.
  • Ameliyattan sonra ilk günler iştahsızlık yaşayabilirsiniz. Kısa zaman içinde geçecek bu dönemde küçük porsiyonlar ve sık yemekler tüketebilirsiniz.