Endometriozis Tedavisi İstanbul

Endimetriozis, rahim içindeki endometrium tabakasının rahim dışında farklı bir bölgede büyümesidir. Bu hastalık çikolata kisti olarak da adlandırılır ve çok yoğun ağrı şikayetleriyle görülebilir. Bu rahatsızlık her 10 kadından 1 tanesinde görülüyor. Hastalıkta bu doku rahim boşluğu dışında yerleşiyor.  Zaman içinde büyüyerek kist haline gelebilir ve rengi siyah olduğu için halk arasında çikolata kisti adıyla anılır.  Şu an dünyada 200 milyon kadın bu hastalıkla uğraşıyor. Bu hastalık yumurtalık, pelvis doku, fallop tüpleri gibi bölgelerde görülür.

Bu rahatsızlık üreme çağında ortaya çıkar. Çünkü rahim bölgesinin iç tabakasını döşeyen endometrium her ay adet döneminde kalınlaşır. Buna bağlı olarak dışarı taşma durumu olabilir. Yani henüz adet kanaması başlamayan çocuk yaşlarda görülmez.

Ciddi boyutlara ulaşmaya başladığında endometriozis tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Rahim duvarı yumurta büyümesinden sonra her ay kendini hazır hale getiriyor.  Yumurtada bir döllenme olmadığında adet kanaması şeklinde vücuttan atılıyor. Sayılan noktalar dışında bu doku idrar torbası ve bağırsak bölgesine de tutunabilir.

Endometriozis Neden Olur?

Endometriozis üreme döneminde olan her kadında görülebilecek bir durumdur.  Bu hastalık ismini, rahmin iç tabakasını kaplayan ve her ay adet döneminde kalınlaşarak dökülen endometrium isimli dokudan alıyor. Bu doku rahim boşluğu dışına taşıp kist oluşturduğunda çikolata kisti adını alıyor.

Endometriozis nedenleri tam olarak bilinmiyor. Yine de bazı durumlar risk faktörü olarak değerlendiriliyor;

  • Ailede çikolata kisti olması araştırma sonuçlarına göre bir risk faktörüdür.
  • Uzmanlar bazı vücutlarda bağışıklık sisteminin bu kistlerin oluşumunu hazırladığını düşünüyor.
  • Bazı hormonlarla gelişim sürecinde hücreler endometrium hücrelerine dönüşerek rahim dışında kist oluşturabiliyor.
  • Retrograd adet kanamasında dışarı atılacak doku tüplerden geri giderek pelvik boşluğa yerleşebilir. Bu durumda karın bölgesine tutunma da olabilir.
  • Gebelik dönemi sonunda sezaryen başta olmak üzere karın bölgesi ameliyatları da bu duruma yol açabilir.

Bu rahatsızlık ağrı, kısırlık ve farklı sorunlara yol açabilir. Bu yüzden belirlendiği anda endometriozis tedavisi hemen yapılmalıdır. Tedavi süreci konusunda kişiye özel tedavi uygulanır.

Endometriozis tedavisi konusunda kliniğimizi hemen arayabilirsiniz.

Endometriozis Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis kendini farklı şekillerde belli ediyor. Bu rahatsızlıklar her hastada farklı görülebilir. Aynı zamanda yapının bulunduğu bölge ve büyüklüğüne göre de belirtiler değişebilir.

En yaygın endometriozis belirtileri şöyledir;

  • Yoğun kasık ağrıları
  • Cinsel ilişki sırasında kasıklarda ağrı oluşumu
  • Adet kanaması sırasında ağrı artışı
  • Adet kanamalarından önce lekelenme şeklinde ara kanamalar
  • Kabızlık ve ishal gibi sindirim problemleri
  • Büyük tuvalet sırasında ağrı hissetme
  • Sırt ağrıları
  • Korunmasız ilişkiye rağmen gebelik başlamaması
  • İdrarda kan görülmesi
  • Adet dönemi yorgunluk, şişkinlik, bulantı
  • Daha sık idrara çıkmaya başlama

Çikolata kisti belirtileri tamamen kişisel olarak değişir. Belirti vermeden rutin jinekolojik muayenelerde de ortaya çıkabilir.

Endometriozis Tanısı Nasıl Konur?

Endometriozis tanısı için öncelikle vücuttaki anormalliklere bakılır. Daha sonra muayene ve gerekli testler yapılır.

Endometriozis teşhisi sırasında yöntemler şöyledir;

  • Jinekolojik Muayene: Görüntüleme sistemleri ile vajina, rahim, mesane ve rektum bölgeleri incelenir. Burada organlarda şekil ve boyut açısından inceleme yapılır.
  • Transvajinal Ultrason: Uygulamada vajinaya yüksek frekanslı ses dalgaları yollayabilen bir cihaz koyulur. Ses dalgalarının yankılanmasına göre görüntüleme alınarak inceleme yapılır.
  • Laparoskopi: Bu uygulamada pelvik bölgesinde yer alan ve karın bölgesinde bulunan organlar incelenir. Karın bölgesinden açılan küçük kesiler ile vücuda girilir ve özel olarak inceleme yapılır. Önemli bir tanı aracıdır.
  • CA125 Testi: Hastanın kanında CA125 isimli protein seviyesine bakılır. Bu protein seviye olarak vücutta artar.

Endometriozis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endometriozis tedavisi ameliyat ve ilaç gibi seçeneklerle gerçekleştiriliyor. Öncelikle şiddeti ve anne adayının gebelik düşüncesi gibi durumlar dikkate alınır. Genellikle koruyucu tedaviler uygulanır ve son olarak cerrahi işlemler masaya yatırılır.

Endometriozis tedavisi şu şekildedir;

  • İlaç Tedavisi:  İlaç tedavisinde hormon takviyeleri verilir. Aynı zamanda ağrıyı ortadan kaldırmak adına ağrı kesici ilaçlar da verilir.  Hormon tedavisi ile doku büyümesi yavaşlar ve şikayetler azalır. Ancak ilaç tedavisi kesildiğinde tekrar gelişim gösterebilir. Doğum kontrol hapları da bu süreçte verilen ilaçlardandır.
  • Progesteron Tedavisi: Rahim içine yerleştirilen bir cihaz ile progesteron tedavisi uygulanır. Bu yapı adet kanamalarının durması ile birlikte çikolata kisti büyümesini de durduracaktır.
  • Endometriozis Ameliyatı: Hasta gebelik planı yapıyorsa bu yapıyı ortadan kaldıracak bir ameliyat planlanır. Ameliyat sırasında rahim ve yumurtalık dokuları korunur.
  • Konservatif Ameliyat: Çikolata kistine bağlı şiddetli ağrı olanlarda laparoskopik cerrahi ameliyat yapılır. Karın bölgesinden açılan delik ile endometriyal dokular çıkarılır ve rahatsızlık ortadan kalkar.
  • Histerektomi: Çok ileri vakalarda histerektomi ameliyatı ile rahim ve rahim ağzı, yumurtalıklar alınır. Rahmin alınmasına bağlı bir ameliyat olduğu için gebelik planları yapılamaz. Bu yüzden sadece ilerleyen yaşlarda düşünmeniz gereken bir ameliyattır.

Endometriozis tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Çünkü tedavi edilmediğinde yaşam konforunu ciddi oranda düşürmeye başlar.

Endometriozis Kısırlığa Yol Açar mı?

Endometriozis kadınlarda 25-45 yaş arasında görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda her 10 kadından 1 tanesi bu hastalıkla mücadele eder. Adet dönemi ve cinsel ilişki sırasında da çok ciddi ağrı şikayetleri oluşturabilir. Aynı zamanda şiddetli ağrı sebebiyle yaşam kalitesini de ciddi oranda etkiler. Her 3 kadından 1 tanesi endometriozis sorunlarında kısırlık ile karşı karşıya kalabilir.

Endometriozis bazı vakalarda hiç belirti vermeyecektir. Bu durumda hastalığın tanısı için 5-10 yıl arasında beklemek gerekebilir.  Bu yüzden şiddetli adet sancılarında da her zaman bir uzmanla görüşmeniz doğru olacaktır.