Düşük Tedavisi İstanbul

Gebelik sürecinde bebek kaybı genetik nedenler ya da kromozomal nedenlere bağlı olarak görülebilir. Anormallik durumları yumurta, embriyo ya da sperm kaynaklı olabilir. Özellikle kadınlarda yaş ilerledikçe yumurta kalitesi de düştüğü için düşük riski çok daha fazla olur.  Erkeklerde de bu tarz durumlar yaygın olarak yaşanır. Yaşın ilerlemesine bağlı sperm kalitesi düşer. Aynı zamanda anne adayında bağışıklık zayıf olursa da düşük olasılığı artar.  Düşük tedavisi öncelikle düşüğe yol açan nedenler belirlenerek planlanır.

Genetik durumlar ve rahim sorunlarına bağlı bir düşük olursa genellikle cerrahi tedavi uygulanabilir.  Günümüzde yapılan düşük tedavisi başarı oranı %75’lere kadar çıkar.  Bir anne adayı düşük yaşadıysa öncelikle bu duruma neden olan etmen tespit edilir. Daha sonra düşük sebebine göre kişiye özel bir tedavi uygulanır.

Düşük tedavisinde amaç sonraki gebelik planlarında tekrar aynı durumun yaşanmamasıdır. İstenmeyen nedenlere bağlı olarak 20 haftadan önce görülen gebelik sonlanması durumları düşük olarak adlandırılır. 30 yaş üzeri kadınlarda %11 olan düşük olasılığı, 40 yaş üzerinde %35’e kadar yükselir.

Düşük Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Düşük tedavisi bu duruma yol açan nedene bağlı planlanır. Anne adayına uygulanan kan testi, bebekteki anormalliklere yönelik testler, rahim yapısı anormalliğini saptayan testler ve enfeksiyon testleri ile düşüğe yol açan neden bulunur. Buna göre çeşitli düşük tedavileri uygulanır.

Bağışıklık Güçlendirme Tedavisi

Anne adaylarında bağışıklık sisteminin zayıf olmasına bağlı düşük tehdidinde bağışıklık sistemini güçlendirme tedavileri uygulanır. Bununla bağışıklık sisteminin bebeği atması önlenir.  Tedavi sırasında riskli olarak görülen yöntemler kullanılmamaktadır.

Hormon Tedavisi

Anne adaylarında tekrarlayan düşük olursa prolaktin isimli hormonun seviyesi artar. Bu hormonun yüksek olduğu hastalarda düşük ihtimali fazladır. Bu vakalarda kullanılan ilaçlarla prolaktin seviyesi kontrol altına alınır.  Tedavi sonrasında başarılı doğum oranı %85’lere kadar çıkar. Erken gebelik durumlarında progesteron ve hCG hormonları takviyesi yapılabilir.

Nedeni Belirlenemeyen Düşüklerin Tedavisi

Özellikle tekrarlayan düşüklerde tüm araştırmalara rağmen nedenler belirlenemeyebilir. Bu durumda test sonuçlarına göre bir problem saptanamayan hastalarda gebelik dönemleri titizlikle takip edilir. Bu süreçte düşük önleyici ilaçlar kullanılır. Aynı zamanda anne adayı sıkı bir takip altında gebelik dönemini geçirir.

Trombofili Tedavisi

Trombofili hastanın kanında kalıtsal olarak görülen pıhtılaşma eğilimidir. Bu problemi yaşayan kişilerde düşük olma olasılığı vardır. Trombofili saptanan anne adaylarında gebelik boyunca ve doğum sonrası 6. haftaya kadar antikoagülan tedavi uygulanabilir.

Genetik Anormalliklerin Tedavisi

Anne adaylarında veya babalarda genetik anormallikler de olabilir. Bu durumlar karyotipleme isimli kan testi ile belirlenir. Hem anne adayı hem de baba adayındaki genetik sorunlar bu şekilde tespit edilebilir. İlerleyen dönemdeki düşük olasılığına yönelik tedavi planlanır.  Genetik sorunlarda genellikte tüp bebek tedavisi ve amniyosentez uygulanır. Tüp bebek tedavisinde başarı oranı %40’a kadar çıkmaktadır.

Servikal Yetmezlik Tedavisi

Servikal uzunluğu olması gerekenden kısa olan anne adaylarında rahim düşük ya da erken doğum riski bulunmaktadır. Bu durum vajinal ultrason ile belirlenebilir. Bu soruna karşı cerrahi tedavi uygulanabilir. Servikal serklaj isimli tedavide rahim ağzına dikiş atılır.

Rahim Yapısı Anormalliklerinin Tedavisi

Hastaların rahim yapısı normal anatomiden faklı olabilir. Perde oluşumu varsa histeroskopi isimli ameliyatla perde oluşumu ortadan kaldırılabilir.  Tek boynuzlu rahim vakalarında bir tedavi yöntemi yoktur. İki başlı rahim vakalarında da düşük tehlikesi olabilir.  Rahim anatomisi bozukluğuna bağlı düşük vakalarında cerrahi tedavi uygulanılabilmektedir. Anne adayında sonraki gebeliklerde başarılı doğum oranı %85’e kadar çıkar.

Düşüklere Neden Olan Enfeksiyonların Tedavisi

Gebeliğin 12-22. haftaları arasında görülen düşükler geç düşük olarak adlandırılır. Anne adaylarında bu dönemde bakteriyel vajinozis isimli enfeksiyona bağlı düşük olabilir. Bu hastalıklar gebelik içinde yapılan testlerle belirlenir. Tedavi sonrası bebeğin erken doğması ve düşük olasılığı azalır.

Anti Fosfolipid Sendromu Tedavisi

Anti fosfolipid sendromuna bağlı düşük görülebilir. Bu sendromda bebek gelişmeyebilir, ani fetal ölüm veya erken doğum yaşanabilir. Anne adayı gebelik boyunca sık aralıklarla takip edilir. Aynı zamanda aspirin veya heparin tedavisi uygulanabilir.

Düşük Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Düşük tedavisi tamamlandığında anne adayının tekrar gebe kalabilmesi ve sonraki gebeliğinde sorunsuz bir gebelik süreci ve doğum yapabilmesi için dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktalar konusunda kişiye özel olarak Op. Dr. Burçin Karakuş gerekli bilgilendirmeleri paylaşmaktadır.

Genel olarak düşük tedavisi sonrası;

  • İlk olarak anne adayı kendine sağlık açısından çok dikkat etmelidir. Özellikle bulaşıcı hastalıkların olduğu ortamlara yaklaşmamalıdır.
  • Radyasyon olan bölgelerde düşük tedavisi sırasında ve sonrası hamilelik dönemi de dahil vakit geçirmemelidir.
  • Anne adayı düşük tedavisi sonrası ağır egzersiz yapmamalıdır. Aynı zamanda yoğun temposu olan işlerde görev almak da sakıncalı olacaktır.
  • Anne adayı bir ilaç kullanacaksa doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Reçete dışında ilaç kullanmak isteyenler mutlaka doktoruna danışmalıdır.
  • Anne adayı tedaviden sonra bol sıvı tüketmelidir. Ayrıca doktor tarafından belirlenen beslenme programı olması durumunda çok dikkat edilmelidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirecek sebze ve meyveler daha fazla tüketilmelidir.
  • Bu süreçte çiftler psikolojik destek de almalıdır. Genellikle bu alanda uzman bir psikolog ile çalışmak doğru olacaktır.
  • Uyku düzeni de çok önemlidir. Her gün ortalama 8 saat uyku uyumalıdır.
  • Tedavi sonrasında doktorun belirlediği süre boyunca havuz ve denize girilmemelidir.
  • Anne adayı düşük tedavisi sonrası sigara ve alkolü bırakmalıdır.

Tüm bu noktalara dikkat edildiğinde başarılı bir düşük tedavisi sonrası tekrar gebelik oluşabilir.