Dört Boyutlu Ultrason İstanbul

4 boyutlu ultrason; bebeğin dış görünümünün, yüzünün ve mimiklerinin detaylı görülmesini sağlayan ultrason teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde anne karnındaki bebeğin eş zamanlı hareketlerini de izlemek mümkündür. Ebeveynler bebeklerini ultrason ekranında izleyebilir, görünümü hakkında fikir yürütebilir, bebekle henüz doğmadan bağ kurabilirler.

Dört boyutlu ultrasonla yarık dudak, parmak anomalileri gibi bazı konjenital anomalilerin tanısı da koyulabilir. Ancak yine de saptanan anomalilerin 2D ve 3D ultrason ile desteklenmesi önerilmektedir.

Dört Boyutlu Ultrason Nasıl Yapılır?

Bu ultrason yönteminin aslında klasik ultrasonografi incelemelerinden farkı yoktur.

Bu incelemede şu adımlar olur;

  • İlk olarak anne adayı muayene edilir. Daha sonra ultrason sedyesine hazır halde uzanmanız gerekir.
  • Karın bölgesini açtıktan sonra buraya aynı klasik ultrasonda olduğu gibi özel bir jel uygulanır. Bu jel ses dalgalarının daha rahat anlamlandırılmasını sağlar.
  • Sonrasında prop kullanılarak karın bölgesi üzerinde dairesel hareketler yapılır. Dairesel hareketler daha iyi bir görüntü elde etmek içindir.
  • En son aşamada elde edilen görüntü anlık olarak hekimin önündeki monitörden takip edilir.

Sizin talebiniz üzerine doktorunuz gerekli görürse dört boyutlu ultrason incelemesi yapar. Bu prosedür de diğer ultrason incelemeleri gibi çok basit ve pratik bir süreçtir. Birkaç dakika içinde ağrı ve acı olmadan inceleme tamamlanır.

Dört Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Dört boyutlu ultrason için bebeğin iskelet, kemik ve kıkırdak yapısının oluşmuş olması gerekir. İdeal zaman gebeliğin 26.-30. haftalarıdır. 30. Haftadan sonra doğuma hazırlık süreci başladığından bebeğin duruşu değişebilir ve yüzünün net görüntüsü alınamayabilir.

Dört Boyutlu Ultrason Avantajları Nelerdir?

Dört boyutlu ultrason avantajları şöyledir;

  • Bebekte yarık damak ve dudak, eksik parmak ve omurilik gibi fiziksel sorunlar erken dönemde tanılanabilir.
  • Down sendromu tanısına yardımcı olabilir.
  • Bebeğin ağzı, burnu, yüz çevresi, el ve ayakları net bir şekilde izlenebilir. Bebeğinizin kime benzediği hakkında fikir yürütebilirsiniz.
  • Bebeğinizin gelişimine yönelik analizler net verilerle yapılabilir.
  • Bebeğin cinsiyeti daha rahat şekilde anlaşılabilir.
  • Rahimdeki yapısal ve fiziksel sorunlar kolaylıkla tespit edilir.
  • Plasenta yapısı ile ilgili anormallikler tespit edilebilir.

Dört Boyutlu Ultrason Güvenli mi?

Gebelik döneminde özellikle bebeğin sağlığı ve sağlıklı gelişimi için çok titiz hareket edilmesi gerekir. Bu süreçte anne adayı bebeği etkileyebilecek ilaç ve incelemelerden uzak durur. Bu yüzden de dört boyutlu ultrasona dair endişeleriniz olabilir. Yapılan araştırma sonuçları hem ülkemizde hem de dünyada dört boyutlu ultrasonun güvenilir bir inceleme türü olduğunu ortaya koyuyor.

Dört Boyutlu Ultrasonun Diğerlerinden Farkı Nedir?

Günümüzde rutin olarak iki veya üç boyutlu ultrason incelemeleri uygulanmakta. Yeni nesil bir inceleme olan dört boyutlu ultrason anne adayları tarafında merak ediliyor. Öncelikle 3 boyutlu ultrasonun temel özelliğini söylemek gerekir. Üç boyutlu ultrasonda bebeğin sadece hareketsiz halde bazı görüntüleri alınır.

Dört boyutlu ultrasonda bunun aksine bebeğin canlı görüntüsü ve hareketli videosu kayıt altına alınabilir. 2 boyutlu ultrasonlarda siyah beyaz renk ve düz bir görünüm vardır. Üç boyutlu ultrasonda derinlik sağlanan gerçekçi görüntüler alınabilir. Son teknoloji bir inceleme olan dört boyutlu ultrasonda ise net, canlı ve ayırt edilebilecek görüntüler çok kolay bir şekilde elde edilebilir.