Dış Gebelik Tedavisi İstanbul
Çiftlerin başarılı bir döllenme gerçekleştirmesi sonrasında yumurta normal şartlarda rahim içine yerleşerek gelişir. Yani rahim içinde kendisi için hazırlanan yere yerleşerek orada gelişimini sürdürür. Ancak döllenen yumurtanın olması gereken yerden farklı bir yere tutunarak büyümesi dış gebelik olarak nitelendirilir. Bu durumda hemen tedavi gerekir. Çünkü dış gebelik tedavisi çok geç kalırsa istenmeyen sonuçlar yaşanabilir.
Gebelik sürecinde normal döllenme yumurtalığa yakın bölgelerde gerçekleşir. Döllenen yumurta rahim içine doğru olan yolculuğunda gelişmeye devam eder. Rahim içine geldiği anda burada tutunabileceği olgunluktadır. Bazı durumlarda fallop tüplerinde döllenen yumurtanın yolculuğunu geciktirecek problemler yaşanabilir. Bu durumda yanlış bir yere tutunup kalır.
Dış gebelik vakalarının önemli bir bölümünde tüplerden kaynaklanan bir sorun vardır. Daha önce batın cerrahi geçirilmesi, tüberküloz gibi enfeksiyonlar yaşanması, tüpün çevresine tümör oluşumu olması, tüpte çekilme ve yapışıklık gibi durumlar dış gebeliğe yol açabilir. Kadınlarda tüp narin bir yapıda olduğu için dış gebelik riski görülebilir.
Dış gebelik tedavisi kliniğimizde Op. Dr. Burçin Karakuş tarafından yapılmaktadır.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış gebelikte embriyo doğumda sağlıklı bir şekilde dünyaya gelemez. Bu yüzden dış gebelik problemlerinde anne için kısa süre içinde tedavi seçenekleri masaya yatırılmalıdır.
Dış gebelik tedavisinde tek yöntem gebeliğin derhal sona erdirilmesidir. Tabii gebeliğin sona erdirilmesi için birden fazla tedavi seçeneği bulunuyor. Gebeliğin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak tedavi seçeneği belirlenir.
Dış gebelik tedavisi yöntemleri şöyledir;
İlaç Tedavisi
Vücuda verilen ilaçlar (Metotreksat) ile vücudun kendisinin hamilelik dokusunu yok etmesi sağlanır. Bu tedavide ilaç anne adayına enjeksiyon yoluyla verilir. Bu durumda ilacın etkisiyle dış gebelik dokusunun hücre büyümesi sona erdirilir. Bu durumda düşük tarzı bir prosedürle süreç tamamlanır.
İlaç tedavisinde kasılma ve kanama gibi düşük belirtileri görülebilir. Düzenli kanda hormon testi yapılarak ilaç tedavisinin etkinliğine bakılır. Fallop tüplerinin zarar görmediği bu tedavi sonrası cerrahi operasyona da gerek yoktur. Ancak anne adayı 6 ay gebelik denemelerine ara vermek zorunda kalır.
Dış Gebelik Ameliyatı
Dış gebelik cerrahi olarak dış gebelik ameliyatıyla da sonlandırılabilir. Dış gebelik tanısı geç koyulduysa ve gebeliğin sonlandırılmasında geç kalındıysa bu durum fallop tüplerinde yırtılma, patlama ve gerilme gibi şikayetler oluşturabilir. Bu durumlarda tüplerin bir bölümü veya tamamı çıkarılır.
Dış gebelik ameliyatında kanama en kısa süre içinde durdurulmalıdır. Bu yüzden de hasta hemen ameliyat için hazırlanır. Bu uygulamada duruma göre açık veya kapalı ameliyatı tercih edilebilir. Ancak fallop tüpleri tamamen alınmadıysa, Beta-HCG adı verilen hamilelik hormonunun sıfıra inmesi sürecine kadar kan testleri ile hasta takip edilir. Fallop tüpleri tamamen çıkarılmayan kişiler tekrar gebelik planlayabilir.
Dış Gebelik Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Dış gebelik olması durumunda döllenen yumurta rahim dışında bir yere yerleşir. Ancak yumurta rahim dışı olan bir yerde yaşayamaz. Bu durumda doku büyümeye başladığı anda kanama şikayetleri ortaya çıkabilir. Bu yüzden dış gebelik tedavi edilmediğinde hastanın hayatını olumsuz etkileyecek derecede kanama şikayetleri oluşturabilir.
Dış gebelik durumunda erken tanı ve teşhis çok önemlidir. İlerleyen zamanlara kalırsa fallop tüpleri de zarar görebilir. Bazı vakalarda fallop tüplerinin tamamen alınması gerekebilir. Hastanın dış gebeliğe bağlı fallop tüpleri tamamen alınırsa daha sonra kendiliğinden gebelik planı yapamaz.
Dış gebelik şüpheniz varsa hemen kliniğimiz ile iletişime geçerek tedaviyi başlatmanızı öneriyoruz.
Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konur?
Dış gebelik belirtileri olan kişiler öncelikle bir uzmana başvurmalıdır. Bu süreçte hassasiyet, karın ağrısı, ele gelen kitle gibi bulgular için pelvik muayene yapılır. Kesin tanı için de ultrasonografik inceleme yapılması gerekir. Vajina içine yerleştirilen bir cihaz ile birlikte ultrasonografik inceleme yapılır. Karından yapılan incelemede dış gebelik tam olarak saptanamaz. Bu uygulamada sadece rahim içinde gebelik kesesi olup olmadığına bakılır.
Bunun dışında hamilelik hormonu olan Beta HCG ve progesteron hormonlarının kandaki seviyesine bakmak için testler uygulanır. Bu hormonların seviyeleri dış gebelik tanısında da önemli fikir verir. Aynı zamanda fallop tüplerinde yırtılmaya bağlı kan sızıntısı var mı diye bakmak için kübosentez iğne ile inceleme de yapılabilir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik belirtileri aynı doğal seyrindeki gebelik belirtilerine benzer. Ancak sağlıklı bir gebelikle arasında bu belirtilerde bazı farklar olur;
- Karında bıçak saplanır gibi keskin ağrılar
- Vajinal kanama ve lekelenme
- Karnın tek bir bölümünde şiddetli ağrı
- Kilo kaybı görülmesi
- Baş dönmesi ve bayılma şikayetleri
- Sindirim sistemi bozuklukları
- Rektal basınç gibi şikayetler ortaya çıkar.
Dış gebelik yapılan incelemelerle ortaya çıkmadığında ve gebelik sonlandırılmadığında embriyo büyüdüğü için fallop tüplerinin yırtılmasına yol açabilir. Bu durum omuzlara kadar çıkan ağrılara yol açar ve hemen bir doktora başvurarak tedavi edilmesi gerekir.
Dış Gebelik Neden Olur?
Dış gebelik için tüm kadınlar risk grubu içinde sayılıyor. Yine de kadınlarda dış gebelik riskini arttıran bazı etkenler ;
- Anne adayının 35 yaşından büyük olması
- Çok sayıda küretaj geçirme
- Daha önce pelvik cerrahi operasyonlar geçirme
- Pelvik inflamatuar hastalıklar
- Endometriozis
- Geçmişte dış gebelik öyküsü olması
- Doğurganlık arttırıcı ilaç ve tedavi ile yapılan gebelikler
- Cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar
- Sigara tüketimi
- Geçmişteki enfeksiyonlara bağlı yara dokuları
- Rahim içi araç ve tüp ligasyonu gibi doğum kontrol yöntemlerle rağmen gebeliğin oluşması gibi durumlar dış gebelikte risk faktörüdür.
Dış gebelik tedavisi konusunda bilgi almak ve en kısa sürede tedaviyi başlatmak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.