Bartholin Kisti Tedavisi İstanbul

Kadınlarda vajinanın girişinde her iki tarafta salgı bezleri yer alır. Bu bezlere Bartholin bezi adı verilir. Gözle görülmeyen ve elle hissedilmeyen bu bezler ince bir kanal yardımıyla himen önüne doğru açılır. Bartholin kistleri ergenlik dönemiyle birlikte salgı üretimine başlar. Bu bezler cinsel ilişki sırasında verdiği salgı ile penisin vajinaya daha rahat girebilmesini sağlar.

Vajinanın 4-8 hizasında sağ ve sol yanında bulunan Bartholin bezlerinin kanallarında tıkanıklık olması sonucu Bartholin kisti meydana gelir. Genellikle bu kistler abse ile karışır. Hastanın bir veya her iki Bartholin bezinde de kist oluşumu görülebilir. Bartholin kistleri 4-5 cm’e kadar izlenebilir. Bu kistler  herhangi bir nedenle enfekte olursa bu durumda abse meydana gelir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar erken Bartholin kisti tedavisi yapılmalıdır.

Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Bartholin kisti belirtileri her kadında farklı şekilde ortaya çıkar. Hastanın kistinin boyutu küçükse belirti vermeyebilir. Kistin boyutu büyüdükçe hastanın şikayetleri de çoğalacak ve şiddetlenecektir.

En yaygın belirtileri şöyledir;

  • Şiddetli dış genital bölge ağrıları
  • Hastanın yürürken ve otururken zorlanması
  • Cinsel ilişkide ağrı, acı ve yanma şikayetlerinde artış
  • Vajina dudaklarının şişmesi
  • Vajinanın yan bölümlerinde kızarıklık şikayetleri
  • Cinsel ilişkiye girerken zorlanma ya da cinsel ilişkiye girememe
  • Kist oluşan bölgede sıcaklık ve hassasiyet oluşması
  • Sürekli halsizlik şikayetleri
  • Yüksek ateş gibi durumlardır.

Hastalarda kist oluşumunda vücutta kızarıklık, ısıda artış, bölgede hassasiyet ve şiddetli ağrı şikayetleri artar. Ek olarak da vajinanın hemen girişinde zonklama hissi oluşur. Bu his damar atar gibidir. Genel olarak tek tarafta apse oluşumu gözlenir. Çok nadir olarak iki taraflı olarak da görülebilir.

Vajinanın açıklık bölgesinin çevresinde öz bakımla geçmeyen yumrulu ağrı ciddi bir Bartholin kisti belirtisi olabilir. Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda bu şekilde görülmesi çok yaygındır.

Bartholin Kisti Oluşum Süreci Nasıldır?

Kadınların zamanla Bartholin bezinde bulunan salgı kanallarında bir tıkanıklık gözlenebilir. Daha sonra bezlerde sıvı birikimi izlenir. Zaman içinde kistteki sıvı enfekte olarak abseye döner.  Bu kistin oluşumunda net bir sebep olmasa da cerrahi genital bölge operasyonları önemli bir risk faktörü olarak değerlendirilebilir.

Hastanın Bartholin absesinden bir kültür örneği alınır. Vakaların önemli bir bölümünde kültürde Gonore ve Klamidya ürediği görülmektedir. Bu durum Bartholin kistinin sıklıkla cinsel yolla bulaşan hastalıklara bağlı geliştiğini gösteriyor. Bartholin absesi oluşumu korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılarak ve genital bölge hijyenine dikkat edilerek azaltılabilir.

Bartholin Kisti Tanısı Nasıl Konur?

Bartholin kisti tanısında ilk fizik muayene yer alır. Kist bezelye veya mandalina büyüklüğünde ele gelebilir, ağrı şikayeti yapabilir. Hastanın sosyal ve cinsel hayatını etkileyebilir. Bezlerde menopoz dönemi sonrası büyüme olursa ilerleyen dönemde kansere dönebilir. Bu dönemde kistten örnek alınarak patolojide incelenir.

Kadınlar cinsel ilişkide ıslanma sorunları yaşıyorsa ve belirtiler de varsa bir kadın doğum uzmanına görünmesi doğru olacaktır. Bartholin kisti teşhisi yapılırken pelvik muayene de yapılmalıdır. Abse oluşumu gözleniyorsa kültür alınarak altta yatan neden tespit edilir. Bartholin kisti, tanısı koyulduktan sonra hemen tedavi planlanmalıdır.

Bartholin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bartholin kisti tedavisi hastaya göre değişiklik gösterir. Kist boyutu küçükse ve hastada şikayet oluşturmuyorsa tedavi edilmez. Sadece süreç içinde değişimler gözlenir. Menopoz döneminde ise mutlaka biyopsi alınarak incelenmelidir.

Hastada belirti yoksa ılık duş veya şişlik bölgeye ılık kompres uygulama ya da ağrı kesici önerilebilir.  Kistte abse dönüşümü oldukça belirtiler de artar.

Bartholin kisti tedavi seçenekleri şöyledir;

  • Riskli olmayan vakalarda birkaç gün boyunca 15 dakika küvette oturma banyosu yapılabilir.
  • Kistin çapı çok büyükse boşaltmak adına lokal anestezi altında cerrahi drenaj yapılır. Ameliyat sırasında kist veya abse bölgesine kesi yapılır, boşaltılır. İçeriye kateter yerleştirilerek kateterin diğer ucu vajene konur. Kateter bu bölgede 4-6 hafta durarak bezin içindeki sıvının dışarı akımı sağlanır.
  • Kist enfekte olduysa ya da cinsel yolla bulaşan enfeksiyona bağlı ortaya çıktıysa antibiyotik tedavisi de uygulanır.
  • Cerrahi drenaj sonrası kist tekrar oluşuyor, tekrarlayan abse oluşumu izleniyorsa, sedasyon altında kist duvarının dışarı doğru ağızlaştırılması yani marsupializasyon tekniği uygulanır.

Bartholin Kisti Cinsel İlişkiye Engel mi?

Kadınlarda Bartholin kisti çok yaygın bir hastalıktır. Bu kistin olduğu kişiler sorunsuz bir şekilde cinsel ilişkiye girebilir. Tanı olsa dahi bu durum cinsel hayata engel olmaz. Kistin boyutu büyükse cinsel ilişki sırasında konforu etkileyebilir. Boyutu büyük olan kistlerde cinsel ilişki esnasında batma, yanma, ağrı ve acı şikayetleri görülebilir. Hasta buna bağlı zamanla cinsel ilişkiden soğuyabilir. Kist bölgesinde abse varsa cinsel ilişkiye girmek çok zorlu olur. Tedavisinde uzmanlar tarafından cinsel perhiz uygulanması önerilir.

Ancak bu hastalıkta cinsel perhiz sadece bir öneridir. Bu bir zorunluluk olmasa da hastaların kendini cinsel ilişki sırasında rahat hissetmesi ve cinsel ilişki konforunu bozmaması adına gereklidir.  Tanıdan sonra kişiye özel tedavi planlanır. Bazı vakalarda cerrahi işlem de yapılabilir.

Bartholin kisti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizi arayarak Op. Dr. Burçin Karakuş ile görüşebilirsiniz.