Adet Düzensizliği İstanbul
Adet düzensizliği, kadınlarda olması gereken zamandan erken veya geç adet kanaması yaşanması durumudur. Kadınlarda hipofiz, yumurtalık, rahim mükemmel bir uyum içinde çalışır. Bu uyum adet düzeninin oturmasını sağlar. Kadınlarda ergenlik döneminde başlayan ilk adet kanamasından menopoz dönemine kadar adet kanaması düzenli olarak yaşanır.
Kadınlarda adet döngüsü ortalama 21 ile 35 gün arasında tekrarlanır. Bir kadında ortalama 28 günde bir adet kanaması olur. İki adet kanaması arası 21 günden kısa ya da 35 günden fazla olursa adet düzensizliği olduğu kabul edilir. Bununla birlikte kanama miktarı ve kanama süresinin fazla olması veya az olması da adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Kadınlarda tek bir ay gecikme olursa adet düzensizliği söz konusu olmaz. Ama birden fazla dönemde bu sürerse adet düzensizliği için bir uzmana görünmeniz gerekir. Düzensizlik çok çeşitli nedenlere bağlı ortaya çıkabilir.
Adet Düzensizliği Neden Olur?
Adet düzensizliği nedenleri incelendiğinde çok farklı nedenler ortaya çıkıyor. Adet düzensizliği hormon dengesinden kaynaklanabilir. Aynı zamanda adet kanamaları çok ağrılı ve şiddetli geçiyorsa bir uzmana başvurmak gerekir. Bazı durumlarda adet düzensizliğinin nedenleri bulunmayabilir. Genel olarak adet düzensizliği nedenleri şöyledir;
- Rahimde miyom, polip ve kist gibi oluşumlar görülmesi
- Vajinal enfeksiyon şikayetleri
- Endometrial dokuda kalınlaşma olması
- Kadınlarda yumurtlama problemleri yaşanması
- Östrojen hormonuyla ilgili sorunlar
- Vücutta salgılanan hormonlara bağlı bozukluklar
- Rahimde kitle oluşumu
- Polikistik over sendromu gibi durumlardır.
Adet düzensizliği herkeste farklı şekillerde ortaya çıkar. Genellikle adet düzensizliği hormon değişimleri kaynaklı olur. Ancak depresyon, sigara kullanımı, dış gebelik, yumurtalık rezervinde azalma, yumurtalık ve rahim kanseri, diyabet gibi birçok durum da buna yol açabilir. Aynı zamanda tiroit hormonunun yetersiz salgılanması da buna yol açabilir.
Kadınların erken menopoza girmesi, ağır egzersiz yapması, hızlı kilo değişimleri, karaciğer ve böbrek hastalıkları, ani iklim ve çevre değişimi, pıhtılaşma sorunları ve bazı kronik hastalıklar da adet düzensizliğinin nedenleri arasında sıralanabilir.
Adet Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda adet kanamasının normal süresi 2-7 gün arasındadır. Bu süreden uzun ya da kısa sürerse düzensizlik olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk kanama başlangıcı ile sonraki adet kanamasının başlangıcı arasında 21-35 gün arasında bir süre olmalıdır. Bu durumların dışında kalan tüm adet döngülerinin adet düzensizliği olarak kabul edildiğini belirtelim. Pubertede adet kanamasının yeni başlaması ve menopoz dönemine yaklaşılması süreçlerinde de adet düzensizliği görülür. Bu dönemlerde adet düzensizlikleri uzmanlar tarafından normal kabul edilir. Ancak bazı durumlarda adet düzensizlikleri mutlaka tedavi edilmelidir.
Adet düzensizliği belirtileri şöyledir;
- Adet döngüsünün 35 günden daha uzun veya 21 günden daha kısa olması durumları
- Adet kanamasının 2 günden daha kısa, 7 günden daha uzun devam etmesi
- Adet kanamasının çok şiddetli olması
- Kanamayla birlikte kramp, kusma ve ağrı şikayetlerinin olması
- Sürekli olarak yorgun hissetme ve baş dönmesi
- Kansızlık şikayetleri
- Daha sık adet görmeye başlama
- Çok uzun bir süre boyunca adet kanaması yaşanmaması genel belirtiler arasında yer alıyor.
Adet Düzensizliği Tanısı Nasıl Konur?
Adet düzensizliği tanısı koyulabilmesi için öncelikle bir uzmana başvurulması gerekir. Uzman tarafından öncelikle hastanın anamnezi alınır; adet kanamasının kaç gün arayla olduğu, kanamanın ne kadar sürdüğü ve ne miktarda kanama yaşandığı öğrenilir. Hasta öyküsü burada çok önemli bir tanı aracıdır.
Daha sonra fizik ve jinekolojik muayene yapılır. Muayene sonrasında gerekli olursa ultrason ve histeroskopi ile rahim içi detaylı olarak incelenir. Kadınlarda rahim ağzı kanserinden yada öncüsü lezyondan şüphe duyulursa smear testi yapılır. Aynı zamanda kesin tanı için rahimden biyopsi alınarak inceleme yapılabilir.
Adet düzensizliği şikayetlerinde progesteron testi yapılarak yumurtalama olup olmadığına bakılabilir. Aynı zamanda MR görüntülemesi de istenebilir. Hormon düzeylerinin incelenmesi için bazı laboratuvar testleri istenebilir. Ek olarak pıhtılaşma bozukluğu olup olmadığına da bakılır. Aynı zamanda hipofiz, rahim, yumurtalık ve hipotalamus detaylı olarak incelenir. Tüm radyolojik inceleme ve testler sonrasında adet düzensizliği nedenleri belirlenir. Tedavi genellikle düzensizliğe neden olan duruma göre yapılır.
Adet Düzensizliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadınlarda yılda 1-2 defa görülen adet düzensizliği uzmanlar tarafından normal kabul edilir. Ancak daha fazla sayıda düzensizlik olursa öncelikle tanı gereklidir. Adet düzensizliği tanısı koyulurken altta yatan neden bulunur. Kadınların ilk adet kanamasından itibaren adet düzenini takip etmesi gerekir. Bunun yanında adet kanamasının süresi ve miktarına da bakılır.
Adet düzensizliğine yol açan nedenlere bakıldıktan sonra mevcut soruna göre bir tedavi planlanır. Rahim ağzında veya rahim içinde polip ve miyom oluşumu olması durumunda kapalı ameliyat ile histeroskopi planlanır.
Bu durumlar dışındaki adet düzensizliklerinin sıklıkla hormanal dengesizliğe bağlı olduğu görülmektedir. Bu yüzden de ilaç tedavisi ve hormon takviyesi ile hormonlardaki denge tekrar sağlanır. Zamanla adet düzensizliği kontrol altına alınabilir. Hormonlardaki dengesizlik nedeniyle olan adet düzensizlikleri kısa süre içinde ortadan kalkar.
Miyomlar çok şiddetli kanamaya yol açıyorsa çocuk sahibi olma planlarına göre tedavi yapılır. Bir tek miyom alınabileceği gibi rahim tamamen de alınabilir.
Ergenlik döneminde aşırı kanama varsa pıhtılaşma bozukluğu olup olmadığına bakılır. Bu dönemde adet düzenleyici tedavi ile adet kanamaları kontrol altına alınabilir. Ergenlikte çok erken veya geç adet görme durumu olursa da hemen kontrol altına almak adına gerekli müdahale yapılmalıdır. Bu süreçte her zaman uzman görüşüne başvurulması ilerleyen dönemdeki olası büyük problemleri engelleyecektir.